Κούρεμα 50% στις συντάξεις χηρείας

08:36 12/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Σοκ για τις συντάξεις χηρείας που αιτήθηκαν οι σύζυγοι θανόντων μετά τις 13/5/2016 κρύβει ο νόμος Κατρούγκαλου και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι που καθορίζουν τα οριστικά ποσά που δικαιούνται να λάβουν τόσο οι επιζώντες σύζυγοι όσο και τα τέκνα αυτών εφόσον είναι ανήλικα ή σπουδάζουν και δεν έχουν υπερβεί το 24ο έτος, όπως γράφει ο «Ελεύθερος Τύπος».

Το ποσό για τις νέες συντάξεις χηρείας, αυτές δηλαδή που αφορούν θανάτους μετά τις 13/5/2016, στην πραγματικότητα δεν θα είναι στο 50% του σύνταξης του θανόντος, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, καθώς οι επιζώντες σύζυγοι θα λάβουν το 50% της

σύνταξης αφού όμως πρώτα επανυπολογιστεί με τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου!

Στην πράξη οι νέοι -μετά τις 13/5/2016- δικαιούχοι συντάξεων χηρείας θα πάρουν λιγότερα από το 50% της σύνταξης του θανόντος γιατί αυτή η σύνταξη μετά τον επανυπολογισμό της θα βγει μικρότερη.
Αυτή η κρυφή παγίδα του νόμου και των εφαρμοστικών εγκυκλίων που εκδόθηκαν από τα υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών (Γενικό Λογιστήριο), σημαίνει ότι αν ο θανών έπαιρνε σύνταξη 1.000 ευρώ, αυτή θα επανυπολογιστεί και μετά τον επανυπολογισμό της θα δοθεί το 50% στον επιζώντα σύζυγο. Αν υπάρχουν ανήλικα παιδιά, θα μοιραστούν το υπόλοιπο 50% (25%+25%) μέχρι να ενηλικιωθούν, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».

Keywords
Τυχαία Θέματα