Κοτζιάς: Η Ελλάδα υποστηρίζει τον σεβασμό του διαφορετικού

11:01 30/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Xαιρετισμό στη Διεθνή Διάσκεψη για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή» (2η Διεθνής Διάσκεψη των Αθηνών) απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα φάρο ασφάλειας και σταθερότητας, επισημαίνοντας τον σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει στην περιοχή μας η χώρα μας.

Όπως είπε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα υπήρξε και είναι η

χώρα που υποστηρίζει επί χιλιετηρίδες τον σεβασμό του διαφορετικού, την ανεκτικότητα ανάμεσα σε θρησκείες και πολιτισμούς, τη δημιουργική ανταλλαγή των επιτευγμάτων τους, τη διδασκαλία του ενός από τον άλλο».

Ασκώντας κριτική στους μεγάλους οργανισμούς που δρουν στην περιοχή, με έμφαση στον ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε πρότεινε «να καταθέσουμε το 2018 ειδικό ψήφισμα στον ΟΗΕ και στην επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να εισάγουμε στα κείμενα της ΕΕ τη θεματολογία που θα μας απασχολήσει σήμερα και αύριο».

Ο υπουργός Εξωτερικών επιπλέον υπογράμμισε ότι «οι εξτρεμιστές εγκλημάτησαν σε βάρος ανθρώπων, σε βάρος της θρησκείας κοινοτήτων, σε βάρος της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς μας και καταπάτησαν αξίες και δικαιώματα, κατέστρεψαν ιστορικές μνήμες και μνημεία».

Τόνισε ότι «στην περιοχή μας πρέπει να παλέψουμε για τον σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό, ιδιαίτερα ως προς τους εβραίους και τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους Γιαζίντι, αλλά και τους μουσουλμάνους, σιίτες και σουνίτες, Κούρδους και Άραβες. Να σχεδιάσουμε πώς θα εξασφαλιστεί η επιστροφή στις εστίες τους και όχι πώς στο όνομα της κοινωνικής μηχανής θα αποκλειστούν με θρησκευτικά και πολιτιστικά κριτήρια ορισμένες ομάδες».

Keywords
Τυχαία Θέματα