«Κόσκινο» από τυμβωρύχους ο τάφος της Αμφίπολης, λέει κορυφαίος αρχαιολόγος‏

12:09 26/10/2014 - Πηγή: Aixmi

Ο κορυφαίος, εν ζωή, Έλληνας αρχαιολόγος ανέλαβε την ευθύνη να πει δημοσίως όσα η επιπολαιότητα και η θρασύτητα των νεωτέρων υπαινισσόταν.

Ο τάφος της Αμφίπολης είναι μεν περίτεχνος, αλλά και συλημένος πολλές φορές.

Ο Πέτρος Θέμελης, που έχει φέρει στο φως όλη την Αρχαία Μεσσήνη, εξηγεί ότι και μόνο το γεγονός ότι το κεφάλι της Σφίγγας βρέθηκε 14 μέτρα μακριά από το σώμα της, αποδεικνύει ότι στα 2,300 χρόνια έχουν εισβάλλει τυμβωρύχοι ξανά και ξανά στο μνημείο.

«Η πρώτη γενιά τυμβωρύχων κυνηγούσε το

χρυσάφι», λέει ο καθηγητής.

«Δεν της περνά από το μυαλό να αναζητήσει οτιδήποτε άλλο. Από το μνημείο της Αμφίπολης, όμως, έχουν περάσει και φτωχοί μεταλλοκυνηγοί που εμφανίζονται στον χριστιανικό Μεσαίωνα, δηλαδή κάπου στον 8ο-9ο αι. Πρόκειται για ανθρώπους που αναζητούν μέταλλο για να φτιάξουν κυρίως αγροτικά εργαλεία, σε μια εποχή που οι εμπορικοί δρόμοι ήταν κλειστοί.

Έκαναν, δηλαδή, κάτι ανάλογο με αυτό που κάνουν σήμερα κάποιοι Τσιγγάνοι.

Απλώς η πρώτη γενιά τυμβωρύχων θέλει το χρυσάφι. Και μπορεί να έδρασε και μόλις μια γενιά μετά από εκείνους που έφτιαξαν τον τάφο και γνώριζαν καλά το πολύτιμο περιεχόμενο του» υποστηρίζει ο κ. Θέμελης.

«Οι δεύτεροι κινήθηκαν από ανάγκη. Απέσπασαν τα κεφάλια των Σφιγγών, τα οποία ήταν ένθετα, για να πάρουν το μέταλλο των συνδέσμων. Το ίδιο έκαναν και με τα χέρια των Καρυατίδων.

Ολες αυτές οι καταστροφές πάντως, και ειδικά η σπασμένη μαρμάρινη πόρτα, δεν μπορεί να αποδίδεται σε σεισμούς και σε οβίδες, όπως έχω ακούσει να λέγεται».

Ακόμη και το σπασμένο ψηφιδωτό, με την αρπαγή της Περσεφόνης, σε πράξη τυμβωρύχων το αποδίδει.

«Πίστευαν», επισημαίνει, «και σε ορισμένες περιπτώσεις δικαίως, ότι θα βρουν θησαυρούς κάτω από τα ψηφιδωτά δάπεδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα