Reuters: Τσίπρας, ο άνθρωπος που κόστισε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα

15:56 21/7/2015 - Πηγή: Aixmi

«Τσίπρας, ο άνθρωπος που κόστισε δισεκατομμύρια στην Ελλάδα», είναι ο τίτλος εκτενούς άρθρου του Reuters, το οποίο αναφέρεται στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων το τελευταίο διάστημα.

«Για μία ακόμα φορά ο Αλέξης Τσίπρας δυσκολευόταν να λάβει μια απόφαση. Για ώρες, στις 13 Ιουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός και οι ηγέτες της Ευρώπης προσπαθούσαν να καταλήξουν σε μια νέα

συμφωνία για τη διάσωση της πτωχευμένης Ελλάδας και για να κρατήσουν τη χώρα στην ευρωζώνη» ξεκινά χαρακτηριστικά το άρθρο.

Το Reuters συνεχίζει λέγοντας πως ενώ είχε καθαρογραφεί το τελευταίο κείμενο και οι Μέρκελ, Ολάντ και Τουσκ ήταν ικανοποιημένοι με τους όρους. «Το ίδιο (σ.σ. ικανοποιημένος) έμοιαζε και ο Τσίπρας – αλλά εγκατέλειψε την αίθουσα για να ελέγξει τις λεπτομέρειες του σχεδίου μία ακόμα φορά με τους συναδέλφους του στον ΣΥΡΙΖΑ».

Το άρθρο αναφέρει ότι είχε περάσει σχεδόν μια ώρα και δεν είχε επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τους ξένους ηγέτες να μιλούν ανήσυχοι στα κινητά τους, ενώ η πρόεδρος της Λιθουανίας και ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας αποχώρησαν, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη. «Όταν ο Τσίπρας επανεμφανίστηκε τελικά, η απάντησή του επιβεβαίωσε αυτό που οι ηγέτες της Ευρώπης υποπτεύονταν για κάποιο χρονικό διάστημα: χωρίς την πλήρη υποστήριξη του κόμματός του, ο Έλληνας ηγέτης δεν μπορούσε να δεσμευθεί. Η διαδικασία έπρεπε να ξεκινήσει από την αρχή».

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο της ΕΕ που επικαλείται το πρακτορείο, η αναποφασιστικότητα και οι καθυστερήσεις έχουν κοστίσει στην Ελλάδα περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο τις τρεις τελευταίες εβδομάδες.

«Η στρατηγική του Τσίπρα στις συνομιλίες ήταν να ωθήσει τους διεθνείς εταίρους στην στα άκρα, στοιχηματίζοντας ότι θα κάνουν παραχωρήσεις για να αποτρέψουν τη συντριβή της Ελλάδας έξω από τη ζώνη του ευρώ. Τελικά, όμως, εκείνος αναγκάστηκε να υποχωρήσει πρώτος», τονίζει το Reuters. Βρέθηκε να πιέζεται από τη μία πλευρά από τους Γερμανούς που δεν ήθελαν να δώσουν άλλα χρήματα στην Ελλάδα, και από την άλλη πλευρά από το ίδιο του το κόμμα που αντιτασσόταν στη λιτότητα.

«Η αδυναμία του Τσίπρα να καταλήξει σε συμφωνία στις αρχές Ιουλίου, γεγονός που ανάγκασε τις ελληνικές τράπεζες να κλείσουν τις πόρτες τους και βύθισε την οικονομία, αύξησε το κόστος της τελευταίας διάσωσης σε 86 δισεκατομμύρια ευρώ, από τα 53 δισ. που ζητούσε η Ελλάδα μόλις μερικές εβδομάδες πριν», τονίζει το Reuters.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δέχθηκε να κάνει δηλώσεις στο Reuters για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ, αλλά όπως επισημαίνει το πρακτορείο, ο ίδιος παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ πως έκανε λάθη και πως λήφθηκαν κάποιες κακές αποφάσεις, αλλά τόνισε ότι ποτέ δεν είπε ψέματα.

Ένας πρώην συνάδελφός του στον ΣΥΡΙΖΑ, που γνωρίζει τον Τσίπρα από τότε που ήταν έφηβος και τώρα βρίσκεται σε άλλο κόμμα, δήλωσε: «Έχει κάνει άλματα ωρίμανσης πολιτικά, αλλά οι αποφάσεις του είναι αποτέλεσμα των φόβων του. Φόβος ότι θα γίνει ο πρωθυπουργός που οδήγησε την Ελλάδα έξω από το ευρώ, φόβος ότι θα διαλυθεί το κόμμα του, αλλά και φόβος ότι προδίδει την ιδεολογία για την οποία έχει παλέψει και πιστεύει από όταν ήταν παιδί».

Keywords
Τυχαία Θέματα