Κομισιόν: Παράνομο και αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα στην Καταλονία

15:08 2/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Θέση πήρε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά τα χθεσινά έκτροπα που συνέβησαν κατά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, το δημοψήφισμα που διεξήχθη ήταν παράνομο, δεδομένου ότι είναι αντισυνταγματικό. «Σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα

το χθεσινό δημοψήφισμα στην Καταλονία δεν ήταν νόμιμο. Για την Επιτροπή και για τον πρόεδρο Γιούνκερ όπως έχει ειπωθεί επανειλημμένως πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία» τόνισε ο κ. Σχοινάς.

«Επαναλαμβάνουμε ότι νομικά η θέση αυτής της Επιτροπής αλλά και των προκατόχων της είναι ότι εάν ένα δημοψήφισμα που έχει οργανωθεί σύμφωνα με το ισπανικό Σύνταγμα κατέληγε σε κάποια εδαφική αποχώρηση, τα εδάφη αυτά θα βρίσκονταν εκτός ΕΕ» συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι «είναι καιροί για ενότητα και σταθερότητα, όχι για διαιρέσεις και κατακερματισμούς».

Ωστοσο, είπε πως «η βία δεν μπορεί να είναι ένα εργαλείο στην πολιτική» αλλά ξεκαθάρισε πως η Κομισιόν «εμπιστοσύνη στην ηγεσία του Μαριάνο Ραχόι να διαχειριστεί αυτή τη δύσκολη διαδικασία με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και στο ισπανικό Σύνταγμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα