Κόκκινος συναγερμός λόγω ρύπανσης για πρώτη φορά στο Πεκίνο

19:23 7/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού κηρύχθηκε για πρώτη φορά το Πεκίνο. Ταυτόχρονα υιοθετήθηκαν έκτακτα μέτρα κατά της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που οφείλεται στις μεγαλύτερες παγκοσμίως εκπομπών ρύπων, οι οποίες συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Τα εργοτάξια που λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους θα διακόψουν τις εργασίες τους. Θα απαγορευθεί η κυκλοφορία των φορτηγών που μεταφέρουν μπάζα και σκουπίδια και θα σταματήσει και η λειτουργία των πιο ρυπογόνων εργοστασίων, για τις

επόμενες τρεις ημέρες. Στα έκτακτα περιοριστικά μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ για τα 21 εκατομμύρια των κατοίκων του Πεκίνου, συγκαταλέγεται και η εναλλάξ κυκλοφορία των οχημάτων –ανάλογα με το τελευταίο, μονό ή ζυγό ψηφίο της πινακίδας κυκλοφορίας τους.

Τα σχολεία κλείνουν, καθώς η χώρα ασφυκτιά από το νέφος της μόλυνσης, που περιόρισε τις τελευταίες ημέρες και την ορατότητα, το πολύ στα διακόσια μέτρα.

Στο Πεκίνο, έκλεισαν εργοστάσια από την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο η ρύπανση παραμένει σε επίπεδα ρεκόρ για τρεις διαδοχικές ημέρες.

Η πυκνή ασπριδερή ομίχλη με έντονη μυρωδιά κάρβουνου, κρύβει σωματίδια ιδιαίτερα επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, η πυκνότητα των οποίων έφτασε έως και τα 600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, σύμφωνα με μετρήσεις από την αμερικανική πρεσβεία στο Πεκίνο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσδιορίζει ως μέσο ανώτατο όριο τα 25 μικρογραμμάρια για 24 ώρες.

Τα δραματικά επίπεδα μόλυνσης, καταδεικνύει και η εικόνα που έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος NASA, επισημαίνοντας ότι πολλά από τα σωματίδια στον μολυσμένο αέρα είναι αερολύματα διοξειδίου του Θείου που απελευθερώνεται ως αποτέλεσμα της καύσης άνθρακα, με τον οποίο καλύπτονται τα δύο τρίτα των ενεργειακών αναγκών της Κίνας.

Το διοξείδιο του Θείου, μπορεί να δημιουργήσει οξύ όταν αναμειγνύεται με υδρατμούς στον αέρα. Οι ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες στην Κίνα για αυτήν την εποχή του χρόνου επιδεινώνουν το πρόβλημα, λόγω των αναγκών θέρμανσης, σύμφωνα με τους ειδικούς της NASA.

Keywords
Τυχαία Θέματα