Κατρούγκαλος: Αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το Σάββατο

00:26 18/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Ενδεχομένως να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Σάββατο στο ασφαλιστικό εκτίμησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος εξερχόμενος της συνάντησης με τους επικεφαλής των δανειστών.

Για πρώτη φορά δεν έχουμε κάθετες αρνήσεις σε τίποτα, υποστήριξε ο υπουργός και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία, προσέθεσε. Έκανε λόγο για «αναγκαίες υποχωρήσεις» ώστε να υπάρξει συμβιβασμός.

Κατά πληροφορίες πρόοδος καταγράφηκε τόσο στο θέμα της δομής του συστήματος όσο και στα ποσοστά αναπλήρωσης και στο θέμα της αύξησης των εισφορών.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες παρά την

κάθετη άρνηση των προηγούμενων ημερών σήμερα για πρώτη φορά οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μερικής αύξησης των εισφορών.

Εθεσαν ως προϋπόθεση, όμως, ότι θα υπάρξουν και υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά, ήτοι σημαντικές μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμφανίζεται αδιαπραγμάτευτη στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης που θα δίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια μετά τη συμπλήρωση 20 ετών ασφάλισης, και θα ανέρχεται σε 384 ευρώ.

Δέχεται βέβαια μικρότερο ποσό Εθνικής Σύνταξης για τα έτη ασφάλισης μεταξύ 15 και 20 και κατά πληροφορίες η ελληνική πλευρά συζητά για 340 ή έστω 320 ευρώ, ενώ οι δανειστές, κυρίως το ΔΝΤ έχει ζητήσει ακόμη και 320 ευρώ για 20 έτη ασφάλισης.

Το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί εκ των πραγμάτων, από το τελικό ποσοστό αναπλήρωσης που θα ισχύσει κυρίως για την 15ετία. Για τα έτη μεταξύ 15 και 25 έτη, η ελληνική πλευρά σύμφωνα με πληροφορίες εμφανίζεται διατεθειμένη να συμφωνήσει σε μικρότερα από τα αρχικώς προτεινόμενα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ για τα έτη από 26 και πάνω, λίγο μεγαλύτερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα