Η πιο σημαντική ομιλία του Γιούνκερ: Ώθηση στην ενότητα

09:15 14/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Απολογισμό του δύσκολου έτους που πέρασε με τις συγκρούσεις, το χάσμα ανάμεσα στα κράτη-μέλη και το Brexit, σχεδιασμό του επόμενου και απαντήσεις στην κριτική των 751 ευρωβουλευτών πρόκειται να κάνει στηην ετήσια ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Αυτή κρίνεται η πιο δύσκολη και σημαντικότερη ομιλία του Γιούνκερ από το 2010 οπότε και καθιερώθηκε.

Η ομιλία του αυή θα περιλαμβάνει μηνύματα «ενότητας» και «αλληλεγγύης», σε μια περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται σκληρά, αλλά και μια «ευχάριστη

έκπληξη».

Στην ομιλία του 2015 υποσχέθηκε ότι θα γίνει Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και ζήτησε την κινητοποίηση της ευρωπαϊκής διπλωματίας για την ειρήνευση στη Συρία και τη Λιβύη. Η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή είναι στη φάση της υλοποίησης. Η μετεγκατάσταση προχωρεί αργά αλλά δεν έχει εγκαταλειφθεί.

Πριν από έναν χρόνο οι Βρυξέλλες δεν περίμεναν με τίποτα ούτε καν είχαν προβλέψει το Brexit καθώς ακόμη ήταν στο στάδιο της διαπραγμάτευση; με τη Βρετανία, που πέτυχε τελικά μια καλή συμφωνία τον Φεβρουάριο.

Νέα επιδείνωση της κοινωνικής πραγματικότητας προκάλεσαν και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Η οικονομική κρίση συνεχίζεται καθώς τα ελλείμματα και τα χρέη της Ευρώπης και κυρίως η ανεργία των νέων στοιχειώνουν το μέλλον και την προοπτική του μοναδικού εγχειρήματος, για το οποίο η Γηραιά Ήπειρος για 60 χρόνια ήταν υπερήφανη: Ειρήνη και ευημερία. Αυτά κλονίζονται και ένα ακόμη φάντασμα εμφανίζεται απειλητικά: Τα ακροδεξιά, τα ρατσιστικά, τα ξενοφοβικά κινήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα