Η παπαδοπούλα με τη σβάστικα στην… τσέπη!

01:22 10/2/2015 - Πηγή: Aixmi

Τι μικρός που είναι ο κόσμος! Μια σφιγμένη γροθιά! Ανοίγεις ένα-ένα τα δάχτυλα και ξεπετάγονται μέσα από τη χούφτα όλα τα τέρατα του σύμπαντος!

Μου το έλεγε το 1982 μια παλιά αντάρτισσα του ΕΛΑΣ από τον Έβρο στο σπίτι της στο Ανατολικό Βερολίνο.

Με είχε φιλοξενήσει λίγες μέρες μετά τη νοσηλεία μου στη γυναικολογική κλινική του μεγάλου ιατρικού συγκροτήματος του Νεουροπίν (καμιά 80αριά χιλιόμετρα από το Βερολίνο) και μου είχε πει κάμποσα, που τότε μου φάνταζαν παραμύθια…
Αλλά, είπαμε: Ο κόσμος είναι μια σφιγμένη γροθιά…
Τώρα

δεν χρειάζεται να ανοίξω τα δάχτυλα ένα-ένα.

Οι «Ανώνυμοι», που έβγαλαν στη φόρα τις φωτογραφίες της Μέρκελ με τους νεοναζί, μου άνοιξαν τη μνήμη με κλωτσιά!!!
Κοντά στο Νεουροπίν, όπου είχα νοσηλευτεί, ήταν μια πόλη που ονομαζόταν Τεμπλίν, για την οποία ακούγονταν πολλά και διάφορα.

Ο πάστορας της πόλης Χόρστ Κάσνερ, ο οποίος είχε πάει στην Ανατολική Γερμανία με μετάθεση που είχε πάρει από τη Λουθηρανική Εκκλησία του Αμβούργου, η δασκάλα σύζυγός του η Φράου Χέρλιντ η «πρεσβυτέρα» και η κόρη τους η ζωντοχήρα Άνγκελα-Δωροθέα Μέρκελ (έφερε το επίθετο του πρώην συζύγου της) ξεσήκωναν τον κόσμο με τα «φεστιβάλ» εκκλησιαστικών χορωδιών που οργάνωναν.
Φεστιβάλ ή πρακτοριλίκια; Ακόμα και αντικαθεστωτικοί γιατροί του Νεουροπίν υποστήριζαν το δεύτερο!

Τους επιβεβαίωνε (τους γιατρούς) και η αντάρτισσα του ΕΛΑΣ, που με φιλοξενούσε στο σπίτι της:
«Οι παπάδες είναι οι μεγαλύτεροι πράκτορες στην Ανατολική Γερμανία. Μαύροι, πίσσα, κατράμι! Έχουνε βάψει κατάμαυρα και τα παιδιά τους! Κυκλοφορούνε όλα, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο, με τις σβάστικες διπλωμένες στις τσέπες τους»!

«Πρόσεξε μη σε αγκιστρώσουνε με κανένα αγκυλωτό σταυρό» μου είχε πει αστειευόμενος ένα πρωί στο τηλέφωνο ο μακαρίτης ο μπάρμπα Κώστας ο Λουλές του ΚΚΕ (αδελφικός φίλος με την αντάρτισσα), που μας ξυπνούσε χαράματα για να «διασκεδάζει» τηλεφωνικά τις δικές του γεροντικές αϋπνίες, αλλά και για να μας ξυπνάει κάνοντάς μας να γελάμε κρατώντας τις κοιλιές μας ακούγοντάς τον να μας μιλάει γερμανικά με «βλαχοτουρναβιώτικο αξάν», όπως έλεγε ο ίδιος.

Είδατε πόσο μικρός είναι ο κόσμος και πόσο σοφοί ήταν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι που έλεγαν «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον»;

Keywords
Τυχαία Θέματα