Η νομιμότητα είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάτων κύριε Μπαμπινιώτη

12:05 31/3/2012 - Πηγή: Aixmi

Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης είναι ο άνθρωπος που έπεται της φήμης του. Η φήμη του ακαδημαϊκού δασκάλου, του σπουδαίου γλωσσολόγου, του γνώστη της Εκπαίδευσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει από το Νηπιαγωγείο ως το Πανεπιστήμιο, τον κατέστησε πρόσωπο σύμβολο της Παιδείας στην Ελλάδα. Ως σύμβολο επελέγη για τη θέση του υπουργού Παιδείας  από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Όμως η πραγματικότητα απέδειξε ότι τα σύμβολα  στην πολιτική αποκαθηλώνονται ραγδαία  συχνά και με αποκλειστική δική τους ευθύνη.
Ο υπουργός Παιδείας

επέλεξε να αποσυνδέσει μέχρι το τέλος του 2012 τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ από την εκλογή των Συμβουλίων Διοίκησης. Μόνο που αυτό το σημείο είναι το πλέον επίμαχο του νέου νόμου. Τα Συμβούλια Διοίκησης θεσπίστηκαν για να συνδέσουν το Πανεπιστήμιο με τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας – τουλάχιστον έτσι έκριναν ΠΑΣΟΚ ΝΔ ΛΑΟΣ. Οι μειοψηφίες που ακύρωσαν κάθε προσπάθεια εκλογής τους στα ΑΕΙ διατείνονται ότι υπηρετούν το Δημόσιο Συμφέρον, καταστρατηγώντας τη νομιμότητα. Τώρα, ο κ.Μπαμπινιώτης τους κλείνει το μάτι και τους ψιθυρίζει «συνεχείστε εγώ είμαι εδώ». Εκτός και αν έχει την ψευδαίσθηση  ότι η αναστολή ισχύος του νόμου δεν θα αποτελέσει την ταφόπλακά του.

Μετά από αυτό είδα  τον υπουργό Παιδείας να επιχειρεί να εμπλακεί σε ένα παιχνίδι ισχύος που μόνο γι’αυτό δεν είχε επιλέγει. Είδα τον καθηγητή και πρώην πρύτανη του Καποδιστριακού πανεπιστημίου να παίρνει ανοιχτά το μέρος των πρυτάνεων και των συναδέλφων του πανεπιστημιακών που δεν προχώρησαν στην εκλογή των συμβουλίων διοίκησης των πανεπιστημίων (και διότι διακόπτεται η θητεία των περισσότερων). Είδα, τελικά, έναν άνθρωπο που αφήνει αιχμές για την προκάτοχό του και τους νυν άμεσους συνεργάτες του στο διάβα του και διεκδικεί για τον εαυτό του την αποκλειστικότητα της διάθεσης του διαλόγου και της καταλλαγής.
Είδα τελικά έναν άνθρωπο έτοιμο να θυσιάσει την εφαρμογή του νόμου, που ψήφισε για πρώτη φορά το σύνολο των βουλευτών των δυο μεγάλων κομμάτων και ενός μικρότερου, όλοι πλην Αριστεράς δηλαδή. Γιατί; Για να κάνει  το χατήρι των διαφωνούντων με το νόμο,  τους οποίους τυγχάνει να γνωρίζει από παλιά!

Ο δάσκαλος Γιώργος Μπαμπινιώτης άνοιξε το κουτί της Πανδώρας. Άφησε να εννοηθεί δημόσια ότι μπορεί να υπάρχει πολιτική ηγεσία στο  υπουργείο Παιδείας που θα θυσιάσει τη νομιμότητα για να καταλαγιάσουν οι δυναμικές μειοψηφίες. Είπε στο Mega  ότι αν κλείσουν τα πανεπιστήμια και βγουν οι φοιτητές στο δρόμο «ούτε εκλογές δεν θα μπορείτε να κάνετε…» Ο καθηγητής Γιώργος Μπαμπινιώτης αγνόησε μέσα στην περιδίνηση της εξουσίας, που μόλις άγγιξε, ότι ο σεβασμός στη δημοκρατική νομιμότητα είναι το τελευταίο καταφύγιο των αδυνάτων. Και, ίσως, το πρώτο πράγμα που πρέπει να διδάσκονται οι πολίτες στο Πανεπιστήμιο…

Keywords
Τυχαία Θέματα