Η επιστροφή των τζιχαντιστών να μην υποστείλει καμία πέννα #‎JeSuisCharlie

16:55 8/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Ίσως δεν έγινε ευρέως αντιληπτό το μέγεθος του τραύματος που ανοίχτηκε χθες στο Παρίσι, με το οποίο λαβώθηκε, όχι απλά ο δημοσιογραφικός κόσμος, αλλά η Δημοκρατία στο διεθνές στερέωμα.

Οι ισλαμιστές που γάζωσαν και ουσιαστικά ξεκλήρισαν τη συντακτική ομάδα ενός από τα λαμπρότερα σατιρικά Γαλλικά περιοδικά με σπουδαία διαδρομή, του Charlie Hebdo, ήταν αποφασισμένοι να βάψουν με αίμα έναν από τους πυρήνες της ελεύθερης έκφρασης στην Ευρώπη. Οι μαυροντυμένοι θρησκευτικά θολωμένοι άνδρες ήθελαν θύματα, δεδομένου ότι εισέβαλαν στην αίθουσα σύνταξης του περιοδικού την ώρα που γινόταν η εβδομαδιαία

σύσκεψη των στελεχών του.

Η κίνηση αυτή των υποστηρικτών του Ισλαμικού Κράτους έρχεται σε συνέχεια σειράς επιτυχιών των τζιχαντιστών, ιδίως το πρώτο μισό του 2014, οπότε και “έστησαν” χαλιφάτο ανάμεσα στο Ιράκ και τη Συρία, απειλώντας αισίως -σύμφωνα με τους αναλυτές- ακόμα πιο δυναμικά από ότι είχε παλαιότερα καταφέρει η Αλ Κάιντα.

Μετά την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου το 2002 στις ΗΠΑ, σειρά “τυφλών” χτυπημάτων έως και τη δολοφονία του Μπιν Λάντεν, και παρά το μπαράζ επιχειρήσεων κατά της τρομοκρατίας παγκοσμίως, η Δύση βιώνει έναν άνευ προηγουμένου τρομο-πόλεμο, «ηφαιστειακή έκρηξη» του οποίου αποτελεί η σημερινή, συμβολική επίθεση σε ένα μη συστημικό ΜΜΕ, άρρηκτα συνδεδεμένο με την χιουμοριστική ευρωπαϊκή και πλουραλιστική έκφραση.

Πάντως, όπως επισημαίνει ο βραβευμένος Βρετανός ανταποκριτής των Independent & Financial Times στην Μέση Ανατολή Patrick Cockburn στο βιβλίο του “Η επιστροφή των τζιχαντιστών”, η “σωστή και στοχευμένη απάντηση στην τρομοκρατία” από τις ΗΠΑ δεν έχει επιτευχθεί, αφού οι τελευταίες “χαϊδεύουν” Σαουδική Αραβία και Πακιστάν -κράτη στα οποία “κατοικοεδρεύει” ο τζιχαντισμός- ως πολύτιμους εμπορικούς και διπλωματικούς συμμάχους τους.

Ωστόσο, αν και η εξάπλωση της φωνής των φανατικών ισλαμιστών παγκοσμίως ολοένα και τρομάζει, οι μαχόμενοι δημοσιογράφοι ανά τον κόσμο θα συνεχίσουν να αγνοούν απειλές και πάσης φύσεως εκφοβισμού, προάγοντας την ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου.

Η επιστροφή των τζιχαντιστών, ακόμη και ως απόρροια αμερικανικών τερτιπιών για αγορά όπλων και άλλα αποκτήματα, δεν θα αφήσει να υποσταλεί καμία πέννα.

Οι δημοσιογράφοι όταν πενθούμε δεν παύουμε να είμαστε μάχιμοι, παρά πεισμώνουμε περισσότερο ορθώνοντας ανάστημα.

Από σήμερα, ακόμα μεγαλύτερο…

#‎JeSuisCharlie

*Follow on Twitter: @VagLiak

Keywords
Τυχαία Θέματα