Η Times Square ανήκει στους πεζούς της Ν. Υόρκης

17:05 1/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Το «σταυροδρόμι του κόσμου», όπως θέλει να λέγεται η Times Square στη Νέα Υόρκη, κινδυνεύει. Να την πάρουν πίσω από τους πεζούς, τα τραπεζάκια όπου οι Νεοϋρκέζοι κάθονται και τρώνε και πιάνουν κουβεντούλα, και να τη δώσουν πίσω στα τετράτροχα!

Η Ζανέτ Σαντίκ-Καν, δημοτικό στέλεχος αρμόδιο για θέματα κυκλοφορίας στην πόλη επί δημαρχίας Μάικλ Μπλούμπεργκ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.

Επανασχεδίασαν, από πλευράς κυκλοφορίας την πλατεία, την παρέδωσαν στους πεζούς, να κυκλοφορούν άνετα,

να τρώνε, να ψωνίζουν, να τραβούν δισεκατομμύρια selfies και η Times Square έγινε πρότυπο στο οποίο αναφέρονται πολλές αμερικανικές μεγαλουπόλεις.

Το 2010, η δημαρχία Bloomberg (Μπλούμπεργκ) ανακοίνωσε ότι οι αλλαγές στην πλατεία θα είχαν πλέον μόνιμο χαρακτήρα. Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες των οραματιστών μιας καθημερινότητας στην πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα: Τα δυστυχήματα διαβατών από αυτοκίνητα μειώθηκαν 35%, 80% λιγότεροι πεζοί αναγκάζονταν να κατεβούν στο δρόμο απ” όπου περνούσαν αυτοκίνητα, οι δουλειές των εμπορικών καταστημάτων άνθισαν, ο χρόνος μετακίνησης των εποχούμενων μειώθηκε σε ορισμένα μέρη του Midtown, σε άλλα παρέμεινε σταθερός, και το 74% του Νεοϋορκέζων είπε σε γκάλοπ, ότι η «περιοχή βελτιώθηκε, δραματικά» (οτιδήποτε μεγάλο είναι «δραματικό» για τους κατοίκους της χώρας των Μεγάλων Πραγμάτων, γνωστό αυτό).

Τώρα, υποτίθεται ότι επειδή κάποιες νεαρές, με τόπλες και καλυμμένες με μπογιά, βγάζουν χαρτζιλίκι, ποζάροντας για φωτογραφίες και κάποιοι με περίεργα κοστούμια παρελαύνουν εκεί ο καινούργιος δήμαρχος Μπιλ ντε Μπλάζιο και ο νέος Αστυνομικός Διευθυντής της πόλης, ο Bill Bratton (Μπιλ Μπράτον) κουβεντιάζουν να τα πάρουν όλα πίσω ή «να επανεκτιμήσουν -αυτή είναι η επίσημη ορολογία των δημοτικών αρχών- τις πλατείες».

«Μπορείς να πεις ότι αυτές οι πλατείες είχαν κάποιες πολύ θετικές επιδράσεις. Μπορείς επίσης να πεις ότι συνοδεύονται και από πολλά προβλήματα.

Θα προτιμούσα να το ξεθεμελιώσω όλο και να το ξαναχτίσω όπως ήταν πριν» είπε ο πολύς de Blasio. Ο Τύπος τη πόλης μοιράστηκε.

Η εφημερίδα The New York Times και το περιοδικό New York υπέρ της σημερινής κατάστασης, τόσο για την Times Square όσο και για την Herald Square (αλλαγές έγιναν και εκεί), η εφημερίδα New York Daily News υπέρ της παράδοσης και πάλι στα αυτοκίνητα.

Κι όμως. Τα γκάλοπ συνεχώς δείχνουν ότι στους κατοίκους της πόλης αρέσουν οι πεζοδρομημένες πλατείες, και ότι μόνο μετά τις αλλαγές η Times Square τα κατάφερε και μπήκε στη λίστα των δέκα πιο επιθυμητών τοποθεσιών στον κόσμο για shopping και window shopping.

«Η απόφαση έχει ληφθεί» (για την Times Square και την Herald Square) είχε πει ο de Blasio, σε προεκλογικό ντιμπέιτ για τη δημαρχία, το ’13. Δεν προσδιορίστηκε ποια ήταν η απόφαση.

Υπάρχει όμως, μια άλλη απόφαση που έχει ληφθεί. Και τη δείχνει το γεγονός ότι η Times Square είναι σήμερα, φίσκα στον κόσμο.

Για τον παραδόπιστο, αρκεί μια ματιά στο πώς ήταν η πλατεία την εποχή που εκεί είχαν προτεραιότητα τα ταξί.

Οι Αμερικανοί είναι πρακτικοί και οργανώνονται εύκολα «από τα κάτω», τα κινήματα που τα λέμε «grassroots movements».

Το παλιό στάτους κβο πιέζει, να επανέλθει. Μοιάζει όμως, να υπάρχει ένα καινούργιο στάτους κβο στην πόλη.

Keywords
Τυχαία Θέματα