Η Eldorado Gold αναστέλλει το μεγαλύτερο μέρος του επενδυτικού πλάνου της στην Ελλάδα

15:55 12/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε αναστολή του μεγαλύτερου επενδυτικού της πλάνου στην Ελλάδα προχωρά η καναδική Eldorado Gold, μητρική της Ελληνικός Χρυσός, σύμφωνα με την ανακοίνωσή της στο χρηματιστήριο του Βανκούβερ.

Συγκεκριμένα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι προχωρά σε αναπροσαρμογή των επενδύσεών της στην Ελλάδα και κατηγορεί την

ελληνική κυβέρνηση για συγκρουσιακή στάση απέναντι στην εταιρεία και τις επενδύσεις. Όπως αναφέρεται, οι καθυστερήσεις στη μη έγκριση μέχρι τώρα αδειών ρουτίνας που αποτελούν όμως προϋπόθεση για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων της εταιρείας στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ήδη αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και τον προϋπολογισμό της εταιρείας. Η οικοδομική άδεια για την ολοκλήρωση της κατασκευής της μονάδας επεξεργασίας Σκουριές, έχει καθυστερήσει για πάνω από τρία χρόνια, ενώ εξαιτίας των παραλείψεων και των καθυστερήσεων αυτών της ελληνικής κυβέρνησης η Ελληνικός Χρυσός δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει τα σχέδια ανάπτυξής της στη Χαλκιδική.

Σύμφωνα με τον Paul Wright, πρόεδρο και CEO της Eldorado, «η Eldorado υπήρξε και παραμένει ένας αφοσιωμένος, υπεύθυνος και υπομονετικός εταίρος προς την κυβέρνηση και προς τους ανθρώπους των τοπικών κοινοτήτων που δραστηριοποιούμαστε. Τα έργα έχουν σημαντική δυναμική με αποδεδειγμένα σημαντικά οφέλη τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά οφέλη. Σε αυτήν τη φάση, θα προτιμούσαμε να δημιουργούμε περισσότερες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και να προωθούμε την κατασκευή και ανάπτυξη των έργων μας σε Σκουριές και Ολυμπιάδα, στη Χαλκιδική καθώς και των περιουσιακών στοιχείων στη Θράκη. Έχουμε, όμως παράλληλα καθήκον απέναντι στους μετόχους μας και οι σημαντικοί κίνδυνοι που αφορούν χρονοδιάγραμμα και διαδικασία που δημιουργήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να μειώσουμε δραστηριότητές και το προσωπικό.

Από το 2012, δημιουργήσαμε σχεδόν 2.000 άμεσες θέσεις εργασίας στη χώρα και επενδύσαμε πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη των έργων στις Σκουριές και στην Ολυμπιάδα – συμπεριλαμβανομένης της πληρωμής φόρων άνω των 120 εκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο. Στη Χαλκιδική, έχουμε την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων της περιοχής. Επιπροσθέτως, έχουμε σειρά δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, που επικυρώνουν την ακεραιότητα των αδειών μας.

Ωστόσο, από τις αρχές του 2015, το υπουργείο έχει υιοθετήσει μια ξεκάθαρη συγκρουσιακή θέση απέναντι στην εταιρία και τις επενδύσεις, η οποία είχε αρνητική επίπτωση στο χρονοδιάγραμμα και στον προϋπολογισμό μας για την ανάπτυξη των έργων μας στη Χαλκιδική.

Έχουμε λειτουργήσει με καλή πίστη και η Ελληνικός Χρυσός έχει συμμορφωθεί με όλες τις συμβατικές υποχρεώσεις της, όμως, λόγω των αντίξοων συνθηκών που αναφέρθηκαν, είναι συνετό να μειώσουμε την επένδυση κεφαλαίων στη χώρα αυτή την περίοδο. Ελπίζουμε να επανακκινήσουμε τις δραστηριότητες και τα επενδυτικά πλάνα που έχουν ανασταλεί μόλις χορηγηθούν εγκαίρως οι απαραίτητες άδειες και εδραιωθεί μία πραγματική σχέση συνεργασίας στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων μεταξύ της Ελληνικός Χρυσός και του Δημοσίου».

Έντονες αντιδράσεις επί ελληνικού εδάφους

Με μια κίνηση που κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν από αψυχολόγητη έως πολιτικά κατευθυνόμενη, ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να αναβάλει για αύριο το ραντεβού που είχε με τον αρμόδιο υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου και παράλληλα να συναντηθεί το απόγευμα με τον νέο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Πάνος Σκουρλέτης μιλώντας στο Πρακτορείο fm, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υποκύπτει σε εκβιασμούς, απαντώντας στην ανακοίνωσης της πολυεθνικής εταιρείας για αναστολή μέρους των επενδύσεων στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εξέφρασε, παράλληλα τη δυσφορία του για το γεγονός, ότι ο διευθύνων σύμβουλος της καναδικής πολυεθνικής, Πολ Ράιτ, αποφάσισε να ακυρώσει την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή τους και σχολίασε : «Ίσως να πρόκειται για μια απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων ή μια απόπειρα εκβιασμών. Νομίζω δεν υπολογίζουν σωστά αν θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση υπόκειται σε κάθε είδους εκβιασμό. Εκείνο το οποίο εμείς πορευόμαστε είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον και η υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος».

ΝΔ: Η ιδεοληπτική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει λάθος μήνυμα προκαλώντας αποεπενδύσεις
Σύμφωνα με τη Ν.Δ., η επένδυση της Eldorado Gold στις Σκουριές έγινε αντικείμενο προεκλογικής εκμετάλλευσης του ΣΥΡΙΖΑ και στις δύο εθνικές εκλογικές αναμετρήσεις και το αποτέλεσμα είναι το πάγωμα της μεγαλύτερης επένδυσης που έγινε στη χώρα τα τελευταία χρόνια.
Όπως υποστηρίζει, η ζημιά στην τοπική αλλά και την εθνική οικονομία είναι μεγάλη και στην Ελλάδα ακόμα μεγαλύτερη καθώς στέλνει το λάθος μήνυμα στις διεθνείς και την εγχώρια αγορά.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει ότι χρειαζόμαστε επειγόντως ιδιωτικές επενδύσεις. Εκτιμά ειδικότερα ότι μόνο αν προσελκύσουμε επενδύσεις ύψους 100 δισ. μέσα στα επόμενα 3 χρόνια θα πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία, θα μειωθεί η ανεργία, θα εγγυηθούμε αξιοπρεπείς συντάξεις και αποτελεσματική κοινωνική πολιτική.
«Η ιδεοληπτική Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στέλνει σήμερα το λάθος μήνυμα και αυτό προκαλεί αμέσως αποεπενδύσεις» τονίζεται στην ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζεται ότι «χρειάζεται επειγόντως μια άλλη πολιτική η χώρα, αυτή που η Νέα Δημοκρατία υπεύθυνα προτείνει».
«Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα» καταλήγει.

Keywords
Τυχαία Θέματα