Γρ.Ψαριανός: «Ο ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί να αλλάξουμε τα στατικά του κτιρίου! Ε,αυτό δε γίνεται»

02:51 11/6/2012 - Πηγή: Aixmi
Συνέντευξη

Υπήρξε από τους πρώτους, ίσως ο πρώτος  εκλεγμένος βουλευτής που έκαψε την ξύλινη γλώσσα των πολιτικών και οδήγησε αρκετούς σ’ έναν πιο ανθρώπινο και καθημερινό λόγο. Μαζί  του,  έχεις τη βεβαιότητα πως  ουδέποτε θα ενδιαφερθεί για τη  σημαδεμένη τράπουλα. Μιλά καθαρά, τολμηρά και, το πιο σοβαρό χωρίς να φοβάται ρήξεις ή πολιτικό κόστος.  Δουλεύαμε μαζί στον Flash.  Τότε ζήλευα την άνεση της ελευθερίας του, σήμερα την απολαμβάνω. Στην πρόσφατη διαμάχη-αντιπαράθεση με τις θέσεις του ΣΥ.ΡΙΖΑ  ήταν ο πρώτος που μίλησε για τη «Λέσχη

της δραχμής» και δεν έκρυψε την αγωνία του για τις 13 Συνιστώσες.

* Ο Γρηγόρης Ψαριανός είναι υποψήφιος με την Δημοκρατική Αριστερά στην Β΄ Αθήνας.


- Προέρχεσαι  από τα σπλάχνα του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, πώς θα περιέγραφες το  προφίλ του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ;

Καλείς  στο σπίτι σου κάποιους μουσαφίρηδες  -στο σπίτι της Aριστεράς εννοώ- από τους  οποίους ζητάς  να μετακινήσουν  το τραπέζι, το κρεβάτι, τα κομοδίνα. Λένε εντάξει.  Ας τους κάνουμε  το χατίρι. Τα μετακινούμε. Σιγά-σιγά αρχίζουν να σου ζητούν να γκρεμίσουμε τοίχους  να μεγαλώσουν τα δωμάτια, το κάνεις κι αυτό. Ύστερα  απαιτούν  να αλλάξουμε τα στατικά του κτηρίου. Ρωτάς: τι ακριβώς;   Και απαντούν: να μετακινήσουμε τις κολόνες τα δοκάρια. Ε, αυτό δε γίνεται.

- Τι θα συμβεί αν βγει πρώτο κόμμα ;

Στη μονομερή καταγγελία ή ακύρωση, όπως λένε, η ΔΗ.ΜΑΡ   έχει βάλει κόκκινη γραμμή.  Δεν μπορούμε να συμπράξουμε με κανένα τρόπο.  Το εννοούμε. Γιατί πολλοί μιλούν για κόκκινες γραμμές τις οποίες πατάνε. Παραμονή της χώρα στο ευρώ και την  Ευρωζώνη και  σταδιακή απαγκίστρωση, απαλλαγή από το Μνημόνιο.

- Στο οικονομικό πρόγραμμα ο Δραγασάκης δεν αναφέρει ούτε μια φορά  τη λέξη «καταγγελία» ή  «ακύρωση» του Μνημονίου, ενώ τονίζει το θέμα της επιμήκυνσης.

Ούτε ο Σταθάκης, και πολλοί άλλοι.  Αν περάσει η γραμμή Δραγασάκη κάτι θα βρούμε να κάνουμε. Θα συμφωνήσουμε. Αν, όμως, κυριαρχήσουν οι 13  Συνιστώσες που  κάθε μία χρησιμοποιεί άλλη λέξη για το Μνημόνιο και θέλουν ΑΜΕΣΗ έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση -περίπου σε γραμμή ΚΚΕ – κάτι το οποίο έχουν πει και διακηρύξει σε πολλές περιπτώσεις, η ΑΚΟΑ, ΚΟΕ, ο ΚΕΔΑ ΣΔΕΑ κύριος Θεωνάς, ο κύριος  Νταβανέλος,  δεν θα μπορέσουμε να συναντηθούμε.

- Πώς θα καταφέρουν να ισορροπήσουν τόσο αντικρουόμενες απόψεις;

Πιστεύω ότι δεν θα μπορέσουν. Θα έχουν  πολύ σοβαρό εσωτερικό πρόβλημα, το οποίο ήδη φαίνεται. Κάθε επόμενη ημέρα διαψεύδει  τη χτεσινή.  Όποιος βγαίνει στα κανάλια και μιλάει,  λέει κάτι  εντελώς διαφορετικά από τα χτεσινά.

- Άκουσα στέλεχος να υποστηρίζει πως, αν δεν βγουν πρώτο κόμμα,  θα επιδιώξουν  εκλογές.

Επιμένουν στην καταγγελία. Άρα; Επιδιώκουν αυτοδυναμία  κι αν δεν την καταφέρουν  θα μεθοδεύσουν εκλογές.

- Έξω από την Ευρώπη, έξω από το ΝΑΤΟ, και μετά;

Τι να πω; Υπό τις παρούσες συνθήκες να διαταράξουμε όλες τις ισσοροπίες! Να διαρρήξουμε  τις σχέσεις μας  με όλους!  Και με την Ευρωζώνη και το ΝΑΤΟ και την Ευρώπη. Αν υπήρχε  το σύμφωνο τ

Keywords
Τυχαία Θέματα