Γνώστης των εθνικών θεμάτων και φίλος του Ανδρέα, ο διοικητής της ΕΥΠ

18:57 31/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Ο Γιάννης Ρουμπάτης αναλαμβάνει επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, με απόφαση του Αλέξη Τσίπρα.
Είναι δημοσιογράφος, με διδακτορική διατριβή στο φημισμένο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, και λαμπρή καριέρα ως ανταποκριτής του ΒΗΜΑτος στην Ουάσινγκτον.

Θεωρείται βαθύς γνώστης των Ελληνοτουρκικών, του Κυπριακού και των Ελληνοαμερικανικών σχέσεων, και υπήρξε στενός φίλος του Τάσου Παπαδόπουλου και του Βάσου Λυσσαρίδη.

Από

πολύ νέος είχε αναπτύξει ισχυρούς δεσμούς με τον Ανδρέα Παπανδρέου και το 1986 έγινε διευθυντής του γραφείου Τύπου του τότε πρωθυπουργού. Στις αρχές του 1987 ανέλαβε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, όπου -κατά γενική ομολογία- αρίστευσε, τόσο στον επικοινωνιακό χειρισμό της ελληνοτουρκικής κρίσης στο Αιγαίο, όσο και στη συμφωνία Παπανδρέου -Οζάλ στο Νταβός το 1988.

Από το 1994 έως το 1999 ήταν ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, με επιτυχημένη θητεία, αλλά ο Κώστας Σημίτης δεν την ανανέωσε -θεωρώντας τον «παπανδρεϊκό»
Μετά την εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ το 2004, έγινε σύμβουλός του και έμεινε μαζί του μέχρι το 2007 όταν -παρά τη δεύτερη εκλογική του ήττα- επέμεινε να παραμείνει στην ηγεσία.

Ανήκε πάντα στην Κεντροαριστερά και μετά το 2010 υπήρξε σφοδρός πολέμιος του Μνημονίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα