Ο Καραμανλής θα το κάνει όπως ο θείος του, μετά το «όχι» στον Τσίπρα;

18:57 31/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Διακαής πόθος του Αλέξη Τσίπρα ήταν το «ναι» του Κώστα Καραμανλή για την προεδρία της Δημοκρατίας. Το «ναι» -που δεν άκουσε τελικά- θα του προσέφερε πολλά οφέλη σήμερα και θα τον απήλασε από ένα σημαντικό, μελλοντικό, πρόβλημα.

Γι αυτό και ακούω ότι επικοινώνησε μαζί του δυο φορές, προσπαθώντας να τον πείσει να αποδεχθεί την πρότασή του.
Με δεδομένο το εξαιρετικό επίπεδο των προσωπικών τους σχέσεων, μίλησε μαζί του πριν από τις εκλογές,

για πρώτη φορά. Η συζήτηση δεν έκλεισε, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός περισσότερο άκουγε παρά μιλούσε.
Η δεύτερη φορά ήταν τη νύχτα των εκλογών, όταν είχε γίνει πια ξεκάθαρο ότι ο Σύριζα θα σχημάτιζε κυβέρνηση, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε ότι αν έπειθε τον Καραμανλή θα εξασφάλιζε τρία σημαντικά πλεονεκτήματα:

* Πρώτον, θα «αφόπλιζε» για πολύ καιρό τη ΝΔ και θα διεμβόλιζε την Κεντροδεξιά, στο σύνολό της

* Δεύτερον, θα έστελνε μήνυμα μετριοπάθειας και διαλλακτικότητας προς την Ευρώπη

* Τρίτον, θα έβγαζε από τη μέση έναν οιονεί πολιτικό αντίπαλο, καθώς εκτιμά ότι (αργά ή γρήγορα) ο Καραμανλής θα επανέλθει στην ενεργό πολιτική -είτε ως αρχηγός της ΝΔ, είτε ιδρύοντας άλλο κόμμα.

Η κατάληξη είναι γνωστή, όσο και αναμενόμενη. Ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά -απόδειξη ότι δεν έχει επιλέξει την απόλυτη σιωπή, εδώ και πέντε χρόνια, για να γίνει κάποια στιγμή
«διακοσμητικός» (λόγω ελάχιστων αρμοδιοτήτων) πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αυτές τις μέρες, όμως, είπε και ένα ακόμη «όχι» -προς τα στελέχη της ΝΔ που του ζήτησαν να επαναδραστηριοποιηθεί πολιτικά, αναλαμβάνοντας τα ηνία της ΝΔ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά, άραγε;
Το πρώτο «όχι» ότι δεν πρόκειται να «αποστρατευτεί» πολιτικά. Και το δεύτερο ότι δε θέλει να βγει μπροστά πολιτικά, αυτή την ώρα.
Όλα δείχνουν ότι παρακολουθεί τις εξελίξεις -κυρίως το πώς θα τα πάει η νέα κυβέρνηση με τους δανειστές- ώστε να αποφασίσει ποια στιγμή είναι η καταλληλότερη για να κινηθεί.

Στα 58 του, κρίνει ότι είναι «πολύ μικρός» για να παρακολουθεί τις παρελάσεις ως πρόεδρος ή να μένει στο «θεωρείο των επισήμων» ως πρώην πρωθυπουργός.
Κάποια στιγμή, λοιπόν, θα τον δούμε να βγαίνει στο «ξέφωτο», πιθανότατα ηγούμενος νέου κόμματος -όπως είχε κάνει άλλοτε ο θείος και μέντοράς του, Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Άλλωστε, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν 67 χρόνων όταν έγινε για τρίτη φορά πρωθυπουργός το 1974, ενώ ο Ανδρέας Παπανδρέου (που θαύμαζε πάντα ο νεώτερος Καραμανλής) έγινε πρώτη φορά πρωθυπουργός στα 63 του, το 1981...

Keywords
Τυχαία Θέματα