Γιούνκερ: Η Ε.Ε. περνάει στιγμή αναστάτωσης

21:36 13/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Για στιγμή αναστάτωσης που περνάει η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και παραδέχτηκε ότι η Ε.Ε. τόσο στην οικονομική όσο και στην προσφυγική κρίση ήταν ατελής.

Από το βήμα της εκδήλωσης του ευρωπαϊκού think tank European Policy Centre – Kέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής (EPC) με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ίδρυσή του, ο Γιούνκερ αναγνώρισε ότι «ακόμα και εκεί που υπήρχαν κανόνες

ή θεσπίστηκαν κατά τη διάρκειά των κρίσεων, η βούληση για εφαρμογή ήταν περιορισμένη».

Κάλεσε τους ηγέτες της ΕΕ να δράσουν και να φέρουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε συλλογικό επίπεδο. Τόνισε πως η Ε.Ε. δεν πρέπει να διαχειριστεί απλά τις προκλήσεις αλλά να «διαμορφώσει τον κόσμο».

Από την πλευρά του, ο Μάρτιν Σουλτς, κατήγγειλε το παιχνίδι επίρριψης ευθυνών, στο οποίο συνηθίζουν να επιδίδονται οι αρχηγοί των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ εναντίον των Βρυξελλών, δίνοντας την ευκαιρία στους λαϊκιστές να κερδίζουν έδαφος.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως ακόμα και με ηγέτες, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Ορμπάν είναι αναγκαίο να βρεθεί μια βάση για διάλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα