Γιούνκερ: Χώρα με αρετές και μέλλον η Ελλάδα

15:19 15/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Στα επιτεύγματα της Ευρώπης του 2015 συμπεριέλαβε την αποφυγή της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έκανε σήμερα έναν πολιτικό απολογισμό των πεπραγμένων του περασμένου έτους και των προκλήσεων για την Ε.Ε το 2016.

Ως Κομισιόν και Eurogroup καταφέραμε να αποφύγουμε την έξοδο της Ελλάδα από την Ευρωζώνη, πολλοί είπαν ότι έπρεπε να ασχοληθούμε και με άλλα πράγματα εκτός από την

Ελλάδα, όμως εμείς το κάναμε γιατί η Ελλάδα είναι ένα από τα κράτη-μέλη με πολλές αρετές και πλούσιο μέλλον, ανέφερε ο κ. Γιούνκερ.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο εξάμηνο του 2015, στη διάρκεια του οποίου φούντωσε το προσφυγικό πρόβλημα, ο κ. Γιούνκερ δεν είναι ικανοποιημένος από τη συμπεριφορά ορισμένων κρατών μελών, που αρνούνται αν και συμφώνησαν να πάρουν πρόσφυγες από την Ελλάδα και την Ιταλία.Αναφερόμενος στη ζώνη Σένγκεν, ο Γιούνκερ δήλωσε ότι αν η ανεργία αυξηθεί στην Ε.Ε, τότε το σύστημα που επιτρέπει στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς διαβατήριο θα καταρρεύσει, ενώ πρόσθεσε ότι η διατήρηση του ενιαίου νομίσματος θα ήταν άσκοπη σε μια τέτοια περίπτωση.

«Η ζώνη Σένγκεν είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Δίχως τη ζώνη Σένγκεν, χωρίς την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, χωρίς την ελευθερία των ευρωπαίων πολιτών για να ταξιδεύουν» το ευρώ δεν θα έχει σημασία.

«Και το ίδιο ισχύει και για τη σχέση μεταξύ της Σένγκεν, της ελεύθερης κυκλοφορίας και της εσωτερικής αγοράς. Αν κάποιος θέλει να καταστρέψει τη ζώνη Σένγκεν, τότε τελικά, αυτό που πρόκειται να κάνει είναι να τελειώνει με την ενιαία αγορά επίσης. Και αυτό οδηγεί σε θέματα ανεργίας στην Ευρώπη. Λιγότερη ζώνη Σένγκεν σημαίνει λιγότερη απασχόληση, λιγότερη οικονομική ανάπτυξη», υπογράμμισε ο Γιούνκερ.

Μιλώντας για τη μετανάστευση, ο πρόεδρος της Επιτροπής επέκρινε τα κράτη μέλη που «δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους» όσον αφορά την κατανομή των αιτούντων άσυλο στους κόλπους της ΕΕ που εισέρχονται στη γηραιά ήπειρο από την Ιταλία και την Ελλάδα.

«Δεν είναι η Επιτροπή» που απέτυχε, αλλά «ορισμένα κράτη μέλη δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «μετεγκατάστασης», δήλωσε ο Γιούνκερ εκφράζοντας λύπη.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε «σχεδόν βέβαιος» για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που ζητεί η Βρετανία προκειμένου να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση,

«Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα έχουμε μια συμφωνία, όχι έναν συμβιβασμό, μια λύση, μια μόνιμη λύση, τον Φεβρουάριο», τόνισε ο Γιούνκερ αφότου δήλωσε «ούτε αισιόδοξος, ούτε απαισιόδοξος».

Η βεβαιότητα αυτή του προέδρου της Επιτροπής για την απόσπαση μιας συμφωνίας πηγάζει από την «εμπειρία» του, όπως εξήγησε ο Γιούνκερ όταν ρωτήθηκε σχετικά από δημοσιογράφο.

«Τα θέματα που έβαλε στο τραπέζι ο Βρετανός πρωθυπουργός είναι όλα δύσκολα», προειδοποίησε επίσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα