Γαλλικές εκλογές: Η αποχή ο μεγάλος νικητής – Θρίαμβος Μακρόν με 31,4%

22:28 11/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Το κόμμα του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και οι σύμμαχοί του του MODEM κερδίζουν το 31,4% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών με καταμετρημένο το 81% των ψήφων.

Νίκη Μακρόν με ποσοστά από 32,2% έως 32,9% προέβλεψαν νωρίτερα και τα exit poll. Αντίθετα η συνυποψήφιά του για την προεδρία της Γαλλίας, Μαρίν Λεπέν, συγκεντρώνει ποσοστό από 13,5% έως 14%.

Αανλυτικότερα, το κόμμα

La République en marche του Εμμανουέλ Μακρόν προηγείται με μεγάλη διαφορά στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με 32,2% έως 32,9% των ψήφων μπροστά από τη δεξιά (20,9% έως 21,5%) και το Εθνικό Μέτωπο που ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση (13,1% έως 14%), σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσαν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων μόλις έκλεισαν οι κάλπες.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν εξασφαλίζει το 11% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα μεταξύ 9% και 10,2%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ipsos-Sopra Steria για τα France Télévisions/Radio France, LCP-Public Sénat, France 24, του Kantar Sofres-Onepoint για τα TF1/RTL/LCI και του Elabe για τα BFMTV/RMC.

Το κόμμα του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν οδεύει προς μια συντριπτική νίκη στις βουλευτικές εκλογές μετά τον πρώτο γύρο που σηματοδοτήθηκε από την ιστορική κατάρρευση του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), τη σαφή οπισθοχώρηση της δεξιάς και του Εθνικού Μετώπου και μια αποχή ρεκόρ, καθώς περίπου ένας ψηφοφόρος στους δύο δεν προσήλθε στις κάλπες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις για έδρες από τους δημοσκόπους, το προεδρικό κίνημα La Republique En Marche (REM) και ο σύμμαχός του, το MoDem, θα συγκεντρώσουν την ερχόμενη Κυριακή από 390 έως 445 από τις 577 έδρες της Εθνοσυνέλευσης, ευρισκόμενοι με απόσταση πάνω από την απόλυτη πλειοψηφία (289 βουλευτές).

Όσο για το Εθνικό Μέτωπο (FN), έναν μήνα μετά την επίδοση ρεκόρ στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εκτιμάται ότι θα συγκεντρώσει μόνο 1 έως 10 έδρες έναντι 2 που είχε στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, με μια επίδοση 13% έως 14%, που απέχει πολύ από το σκορ της Μαρίν Λεπέν στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών (21,30%).

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κριστόφ Καστανέρ υπογράμμισε, μετά το exit poll, πως «τίποτα δεν έχει κριθεί» και πως πρέπει «να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως οι υπουργοί που είναι υποψήφιοι, περιλαμβανομένου και του ιδίου, είναι «ήρεμοι» σχετικά με τις πιθανότητες πρόκρισής τους στον δεύτερο γύρο.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί, οι εκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους. Πρέπει να παραμείνουμε σε κινητοποίηση», δήλωσε ο Καστανέρ στο TF1, σημειώνοντας την «κρίση εμπιστοσύνης που δείχνει αυτή η χαμηλή συμμετοχή».

Ο Μπερνάρ Ακογιέ, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι (LR), δήλωσε ότι ο πρώτος γύρος των βουλευτικών εκλογών ήταν «απογοητευτικός για την πολιτική μας οικογένεια».

Ωστόσο μιλώντας στη France 2 ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης επισήμανε πως το LR και οι κεντρώοι σύμμαχοί του του UDI είναι «η δεύτερη δύναμη της χώρας» μετά τον πρώτο γύρο και απηύθυνε έκκληση για «μια αφύνπιση» ώστε να μην βρεθεί η Γαλλία «με ένα και μοναδικό κόμμα».

Στη μεγάλη αποχή αναφέρθηκε η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν, η οποία δήλωσε πως «το καταστροφικό ποσοστό της αποχής πρέπει να θέσει το ζήτημα του τρόπου διεξαγωγής της ψηφοφορίας», υποστηρίζοντας πως αυτή η μεγάλη αποχή «τιμωρεί» το κόμμα της.

Η ίδια πρόσθεσε πως «οι εκλογές αυτές δεν προκάλεσαν κανέναν ενθουσιασμό στους Γάλλους, οι οποίοι φαίνεται ότι είναι περισσότεροι παρά ποτέ αυτοί που δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τη δημόσια ζωή».

Η Λεπέν ανακοίνωσε επίσης πως ήρθε «πρώτη με διαφορά» σ’ αυτόν τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών με σχεδόν 45% των ψήφων στην 11η περιφέρεια του Πα-ντε-Καλαί, όπου έλαβε 56% των ψήφων στην πόλη αυτή, που θεωρείται «φέουδο» του Εθνικού Μετώπου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Le Figaro, The Guardian
Η εικόνα από το AFP

Keywords
Τυχαία Θέματα