Έξι στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

15:27 30/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Από την ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) προκύπτει ότι περίπου 6 στις 10 επιχειρήσεις δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και εμφανίζουν, παρά την κρίση, στοιχεία ανθεκτικότητας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Ωστόσο, ο εμπορικός κόσμος δεν παύει να ανησυχεί κυρίως για το φορολογικό και το ασφαλιστικό, καθώς στον αντίποδα περισσότερες από μια στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις (27,6% του συνόλου) κατατάσσονται στην κατηγορία των «απειλούμενων», καθώς εμφανίζουν ταυτόχρονα μείωση τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Σύμφωνα με τα

κύρια συμπεράσματα από τη μελέτη δείγματος 1.200 επιχειρήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου:

-Έξι στις δέκα επιχειρήσεις (59,4%) δήλωσαν μείωση τζίρου κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ το 32,5% δήλωσε στασιμότητα και το 8,2% αύξηση. Το μέσο ποσοστό μείωσης του τζίρου ήταν 23,4%.

-Στο ίδιο διάστημα το 86,1% των εμπορικών επιχειρήσεων δεν έκαναν προσλήψεις ή απολύσεις. Το 7% προσέλαβε υπάλληλο χωρίς να απολύσει ενώ το 3% απέλυσε χωρίς να προσλάβει.

-Το 24% των επιχειρήσεων του χονδρικού εμπορίου και το 29% του λιανικού έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21% και 30%. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές (19% και 17% αντίστοιχα), προφανώς για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής εφοδιασμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα