Ευρώπη προς ΔΝΤ: «Πουλήστε μας το ελληνικό χρέος»

11:00 22/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε αδιέξοδο οδηγήθηκαν με ευθύνη των Βρυξελλών και του Βερολίνου οι συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αφού οι δύο πλευρές, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας, διαφωνούν και οι σκέψεις τους -τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα- δεν συναντώνται πουθενά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της

Κυριακής», σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής μία σημαντική εξέλιξη όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί που βρέθηκαν στην Ιαπωνία στη σύνοδο της G7 έθεσαν ενώπιον της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την εισήγηση για αγορά του χρέους της Ελλάδας προς το Ταμείο ύψους 17,2 δισ. ευρώ από τους Ευρωπαίους και παράλληλα να διευθετηθούν παλιά χρέη που έχουν υψηλό επιτόκιο με νέα δάνεια με χαμηλό επιτόκιο, όπως υπονόησε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις.

Στο μεταξύ, Αθήνα και ευρωπαϊκοί θεσμοί φέρεται να συγκλίνουν σε τρεις παρεμβάσεις αμέσου δράσεως για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους όπως καταλήγουν εν όψει της αυριανής συνεδρίασης του Euroworking Group, που αναμένεται να καταλήξει στην οριστική εισήγηση προς τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της Τρίτης.

Αυτές οι τρεις παρεμβάσεις έγκεινται στην επιμήκυνση των λήξεων με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης, τη χρήση των αδιάθετων ποσών από τον ESM για πρόωρη αποπληρωμή μέρους του δανείου από το ΔΝΤ και την εφαρμογή χρηματοοικονομικών εργαλείων για τη σταθεροποίηση των επιτοκίων στα σημερινά επίπεδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα