Ευρώ ή δραχμή; Αλήθεια, τι ελέγχει ο Τσίπρας;

01:08 21/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Mου το “λεγε από την αρχή, από τις 26 Ιανουαρίου, αλλά εγώ δεν τον πίστευα – παρότι του αναγνώριζα τη γνώση ανθρώπων και πραγμάτων. Ο φίλος και συνάδελφός μου, Βασίλης, που έχει περάσει από ΚΚΕ και στη συνέχεια από ΣΥΡΙΖΑ, για να «την κάνει» τελικά.

«Θα οδηγήσουν τα πράγματα σε ρήξη, πίστεψέ με, είνα κολημμένοι ιδεοληπτικοί», συνέχιζε ο φίλος μου, σε πείσμα όλων των άλλων της παρέας που τα ζυγίζαμε έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα. Προσπερνούσε, περίπου με περιφρόνηση,

τα επιχειρήματα όλων ημών των υπολοίπων, περί φιλευρωπαϊκού κομματιού στο ΣΥΡΙΖΑ ,περί ρεαλιστών, περί ευθύνης του Τσίπρα, περί του ότι δεν έχει εντολή από τους πολίτες, από τις κάλπες, να μας βγάλει από το ευρώ .

«Δεν ελέγχει το κόμμα ο Τσίπρας», επέμενε ο Βασίλης, αμφισβητώντας ακόμη -ακόμη και τους διαχωρισμούς μεταξύ φιλοευρωπαίων και μη, εντός ΣΥΡΙΖΑ. «Παραμύθι», μας έλεγε .

Η πρώτη φορά που άρχισα να σκέφτομαι πιο σοβαρά, μπας κι ο Βασίλης τα ξέρει καλύτερα τα πράγματα, ήταν τα σχόλιά του για τις εξτραβαγκάντσες του υπουργού Παιδείας, για τα περί αριστείας κλπ

«Μα γιατί εκπλήττεσθε, ο Μπαλτάς ήταν αριστεριστής, του Μπανιά οπαδός, τι φιλόσοφος και κολοκύθια», μας μεμφόταν εμάς τους υπολοίπους ο Βασίλης.

Ύστερα ήρθαν οι μετρήσεις των εσωκομματικών συσχετισμών, 60% ο Τσίπρας, 40% ο Λαφαζάνης -άρα, οι εμφανιζόμενοι ως μετριοπαθείς του ηγετικού στρατοπέδου είναι η πλειοψηφία, παρήγορο.

«Το ελέγχει το κόμμα, την πλειοψηφία, ο Τσίπρας, ρε Βασίλη, μπορεί να κάνει παιχνίδι. Αν αποδειχθεί πως ο πρωθυπουργός όντως είναι μετριοπαθής, θέλει τη συμφωνία, μπορεί να την περάσει από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, την Κεντρική Επιτροπή».

Με κοίταζε με λύπη, ου μην και περιφρόνηση, για την άγνοιά μου που κατέληγε σε αισιοδοξία πως τελικά θα πάμε παρακάτω, στη συμφωνία… Με ζόρια, με αμφιταλαντεύσεις, αλλά θα αποφύγουμε τα χειρότερα.

«Τίποτα δε ελέγχει ο Τσίπρας, αν του κάνουν μπουου ο Λαφαζάνης και ο Βούτσης τον τελείωσαν», αντέτεινε ο Βασίλης, και στην ουσία εξουδετέρωνε τον πρωθυπουργό της χώρας.

Α! ρε Βασίλη πόσο δίκιο είχες… καθώς βλέπω τον πρωθυπουργό στο πρώτο «θρανίο», σαν καλό μαθητή, να ακούει τη Ζωή Κωνταντοπούλου στη ΙΧ επιτροπή της, νομιμοποιώντας στην ουσία τη θεωρία περί απεχθούς χρέους… Πώς να συμφωνήσει μετά για αναδιάρθρωση, με επιμήκυνση και μείωση επιτοκίων; Πώς να το υποστηρίξει πια στους βουλευτές του ;

Έχω καταλάβει πια πως κατά την επίσκεψη του πατρός Νίκου Κωνσταντόπουλου στο Μαξίμου ,δεν επιβεβαιώθηκε -όπως η ανακοίνωση Κωνσταντόπουλου ανέφερε -η στήριξη του στον πρωθυπουργό… Προφανώς το αντίστροφο συνέβη , ο κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε τη στήριξή του στη θυγατέρα Ζωή -και προφανέστατα σε άλλο πολιτικό σχέδιο από αυτό του Μαξίμου .
Ας πούμε, όλοι αντιληφθήκαμε ότι παρά τα βαριά -και αναπάντητα -λόγια του Γιούνκερ ,ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τσίμπησε στον αέρα τη γέφυρα -ποιώντας την νήσσαν περί του ψεύτη πρωθυπουργού…Αλλά τζάμπα οι ακροβασίες του κ. Σακελαρίδη, αφού λίγο αργότερα ο κ. Βαρουφάκης πρώτος και η κ. Κωνσταντοπούλου στη συνέχεια, τον έκαναν τον πρόεδρο της Κομισιόν «πέντε παράδες « -που λέμε εμείς οι Θεσσαλονικείς.
Ο κ. Βαρουφάκης, που κατά την κλασσική μέθοδο των στρατηγών που υποχωρούν και αποχωρούν, καίει όλες τις γέφυρες που κτίστηκαν τα τελευταίο πεντάμηνο -ώστε να μην είναι δυνατή μια συμφωνία με εταίρους -δανειστές . Κάθε δημόσια παρέμβασή του σημαίνει μία γέφυρα μείον.
Ο κ. Βαρουφάκης, που παρακολούθησε οκλαδόν την προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ . Δε μου μοιάζει τυχαίο που δεν του ΄χαν φυλάξει θέση στα υπουργικά έδρανα, όπως δε μου μοιάζει τυχαίο πως ίσως από λιγότερο βολική θέση παρέμεινε επί των επάλξεων .«Θα φύγω όταν και όπως το επιλέξω εγώ», μου φάνηκε πως έστελνε σήμα και γραφή προς Μαξίμου μεριά.
Πέμπτη πρωί προστέθηκε στην ομάδα των μπουρλοτιέρηδων ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης και ήταν σαφής. «Ετοιμαζόμαστε εδώ και καιρό για το μεγάλο όχι». Ποιά Ευρώπη;
«Η εντολή είναι να τερματίσουμε τη λιτότητα και η δραχμή δεν είναι μέσα στο πρόγραμμά μας ούτε στη στόχευσή μας», είπε στο ραδιόφωνο του Αlpha, και το τερμάτισε κατά την έκφραση του συρμού ,λέγοντας πως «αν χρειάζεται για λίγο καιρό να βαδίσουμε δύσκολα για να φτάσουμε σε μια έντιμη συμφωνία, θα το κάνουμε».Στο πρόγραμμα μπορεί να μην είναι -άλλωστε, πώς θα μπορούσε κόμμα μιας χώρας -μέλους της ΟΝΕ να δηλώνει φόρα παρτίδα επιστροφή στο εθνικό νόμισμα- αλλά θυμίζω τη διαμάχη περί του αν το ευρώ είναι ταμπού κι αν μένουμε στο ευρώ πάση θυσία…

Αν τη σχετική κουβέντα είχε ανοίξει ο άλλος ισχυρός πυλώνας του ΣΥΡΙΖΑ, η «Αριστερή Πλατφόρμα», σίγουρα ο Λαπαβίτσας -βασικός θεωρητικός της δραχμής- θα τον έχει εξοπλίσει με τα κατάλληλα επιχειρήματα .

Το γεγονός ότι ο Δημήτρης Στρατούλης πρόσφατα σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ έκανε τους υπολογισμούς του σε δραχμές, το αποδίδω σε lapsus linguae, και όχι σε παιχνιδάκια του παλαίμαχου συνδικαλιστή του ΟΤΕ, του ’80-“ 90, προς το περίπου 25% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που δηλώνουν υπέρ της δραχμής σε διάφορες μετρήσεις.

Ακουσα με προσοχή τον κ. Τσακαλώτο να δηλώνει, στο BBC, πως αν δεν επιτευχθεί συμφωνία που να αντιμετωπίζει την ύφεση και το χρέος πρέπει να απευθυνθούμε στο λαό, γιατί δεν έχουμε εντολή να βγούμε έξω από το ευρώ.
Ομολογώ πως κάπως ησύχασα, καθώς ο κ. Τσακαλώτος είναι ο επίσημος διαπραγματευτής της χώρας, μετά τον παραμερισμό του μπουρλοτιέρη και αμφίσημου κ. Βαρουφάκη.

Αλλά μετά, μου γεννήθηκε το ερώτημα: Μέχρι ποίου σημείου ο κ. Τσακαλώτος έχει την κάλυψη του πρωθυπουργού, αν παραστεί ανάγκη;
“Η θα αποδειχθεί αναλώσιμος έναντι των κομματικών «τάνκερ», των κ. Λαφαζάνη και Βούτση; Ή της κ. Κωνσταντοπούλου, γνωστής ούσης της ισχύος του πατρός της σε αυτό που λέμε κατεστημένα συστήματα; Ή του κ. Βαρουφάκη, με την δοκιμασμένη και ευρύτατη δύναμη επικοινωνιακής πυρός του, με τη στήριξη διεθνών αυτή τη φορά κατεστημένων συστημάτων;

Καταλήγω όπως ξεκίνησα. Πόσο εύστοχος ήταν ο φίλος μου ο Βασίλης, ελπίζω αυτό να περιορίζεται στην περιγραφή -καταγραφή των δεδομένων, στη χαρτογράφηση του εσωτερικού του ΣΥΡΙΖΑ και όχι αναγκαστικά και στο δια ταύτα.
Γιατί σ΄αυτήν την περίπτωση, στις κάλπες, να πάμε ξανά στις κάλπες που λέει και ο κ. Τσακαλώτος…

Keywords
Τυχαία Θέματα