Έρχεται επίδομα για απλήρωτους εργαζομένους και ελεύθερους επαγγελματίες

11:25 24/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Νομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) θα περιλαμβάνει και επίδομα για τους απλήρωτους εργαζομένους καθώς και για τους ελεύθερους επαγγελματίες που διέκοψαν τη δραστηριότητά τους.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται σειρά θετικών παρεμβάσεων για μηχανικούς, δικηγόρους και συνταξιούχους αναπηρίας ενώ αυστηροποιείται το πλαίσιο των εργασιακών διατάξεων για την απλήρωτη και αδήλωτη εργασία. Ειδικότερα οι εργοδότες θα υποχρεώνονται να δηλώνουν ηλεκτρονικά

και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη, ενώ έρχονται αυστηρότερες ποινές για εργοδότες – παραβάτες. Η ποινή ανάλογα με τη σοβαρότητα της εργοδοτικής παράβασης, προβλέπει ακόμη και κλείσιμο μιας επιχείρησης, έως και για τρεις ημέρες.

Επίσης, οι παρανομούντες επιχειρηματίες θα αποκλείονται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια και από τις συμβάσεις με φορείς του Δημοσίου κ.λπ.

Θα προβλέπονται ευνοϊκότεροι όροι και οι προϋποθέσεις για την καταβολή επιδόματος ανεργίας προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει διάταξη σύμφωνα με την οποία δεν θα μειώνεται η αναπηρική σύνταξη σε άτομα με ψυχικά νοσήματα που αναλαμβάνουν κάποιο είδος εργασίας, στο πλαίσιο της προσπάθειας για επανένταξη ή αποκατάσταση.

Επιπλέον, θα προβλέπεται επίσης παράταση στη χορήγηση αναπηρικής σύνταξης για έξι μήνες, αν εκκρεμεί εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ), χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων.

Keywords
Τυχαία Θέματα