Επίθεση Παπακωνσταντίνου σε Κρούγκμαν μέσω επιστολής του στους ΝΥΤ

14:57 2/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Με επιστολή του στην αμερικανική εφημερίδα New York Times, o πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου καταφέρεται εναντίον του Αμερικανού οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος πρόσφατα σε άρθρο του παρότρυνε τους έλληνες να ψηφίσουν «όχι» τονίζοντας ότι

η χώρα θα πρέπει να είναι έτοιμη να βγει από το ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικα αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου: «Είμαι έκπληκτος με την ευκολία που συστήνει κάτι τέτοιο σε μια στιγμή που τα ΑΤΜ στην Αθήνα είναι άδεια, με τους κεφαλαιακούς ελέγχους περιορίζουν το όριο αναλήψεων στα 60 ευρώ καθημερινά, με τις ουρές στα σουπερ μάρκετ και τα βενζινάδικα, με τις συντάξεις να μην πληρώνονται. Και προσθέτει, επίσης, χαλαρά ότι «Τα περισσότερα που θα γίνονταν σε καθεστώς Grexit έχουν, ήδη, συμβεί. Αληθεια ; “Ισως έτσι είναι πως φαίνονται από την Νέα Υόρκη, αλλά σίγουρα δεν αισθανόμαστε έτσι στην Αθήνα» .

(…)Ο κύριος Κρούγκμαν μαζί με έναν μεγάλο αριθμό επιφανών Αμερικανών οικονομολόγων, βλέπουν την Ελλάδα σαν μία παιδική χαρά για την κόντρα λιτότητα εναντίον – μη-λιτότητας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το κυρίαρχο θέμα στην Ελλάδα σήμερα.

Αναμφίβολα υπήρχαν πολλά λάθη στα προγράμματα διάσωσης που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα. Αλλά, αυτό που έχουν καταφέρει μαζί με τις προηγούμενες κυβερνήσεις από το 2010, ξεκινώντας με αυτήν του Γεώργιου Παπανδρέου, που υπηρέτησα ως Υπουργός οικονομικών, ήταν η αποφυγή αυτής της κατάρρευσης που βιώνουμε σήμερα.

Μετά από πέντε χρόνια τρομερών οικονομικών και κοινωνικών θυσιών, στις αρχές του 2015,η οικονομία σημείωσε ανάπτυξη ξανά. Αυτό που έμενε ήταν η υπόσχεση για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους, καθώς και οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη.

Χρειάστηκαν πέντε μόλις μήνες από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να καταστρέψει όλα αυτά, εξαιτίας μιας μπερδεμένης ιδεολογικής τύφλωσης, ελλιπής κατανόησης των βασικών ευρωπαϊκών κανονισμών, ασυγχώρητης ακροσφαλής διπλωματίας και απλής ανικανότητας. Σε αποκορύφωμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα για την πρόταση των δανειστών, δίνοντας στον ελληνικό λαό μία βδομάδα (!) να αποφασίσει αυτό που μπορεί να καθορίσει τη χώρα για γενιές» .

Tέλος επιστολή καταλήγει: «Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Ελλάδα σήμερα, ολισθαίνει σιγά σιγά προς έναν ολοκληρωτισμό. Και ένα «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι προοδευτικοί δε θα πρέπει να παρέχουν πνευματική κάλυψη σε αυτό» .

Keywords
Τυχαία Θέματα