Φοβοι για μεγαλες ελλειψεις σε τροφιμα...

14:30 2/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Μετά την επιβολή capital controls, οι συνέπειες είναι πλέον ανεξέλεγκτες σε όλο το φάσμα ...
της κοινωνικής ζωής του τόπου. Μετά τις ουρές στα ΑΤΜ και τα γκισέ για τους συνταξιούχους, ο πανικός που έσπειρε η τραγική όπως εξελίσσεται απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για προκήρυξη δημοψηφίσματος
οδήγησε χιλιάδες Ελλήνων σε μαζικές αγορές κυρίαρχα τροφίμων, με αποτέλεσμα τα αποθέματα μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ να βαίνουν ραγδαία μειούμενα.

Η παραπάνω αύξηση της κατανάλωσης τροφίμων κυρίως κι όχι άλλων ειδών, σε ποσοστά άνω του 25-30%, σε συνδυασμό με το εμπάργκο προμήθειας πρώτων υλών στο οποίο βρίσκεται η χώρα μιας και δεν μπορούν να πληρωθούν οι ξένοι προμηθευτές, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας. Αποτέλεσμα ορατό λοιπόν είναι το ενδεχόμενο εντός των αρχών της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως και από αυτή την Παρασκευή ή το Σάββατο, να υπάρξουν ελλείψεις βασικών αγαθών.

Ήδη σε καταστήματα μικρότερης κυρίως επιφάνειας σε περιφερειακά αστικά κέντρα της Αττικής (Μενίδι, Ελευσίνα, Καματερό κλπ) σημειώθηκαν οι πρώτες ελλείψεις ενώ προβλήματα τροφοδοσίας έχουν υπάρξει σε μαγαζιά της Δυτικής Μακεδονίας, της Κρήτης και των νησιών.

Χαρακτηριστικές είναι οι πληροφορίες του protothema.gr πως δύο μεγάλες αλευροβιομηχανίες έχουν ειδοποιήσει τους εμπορικούς τους συνεργάτες πως «δεν δύνανται να παραδώσουν άλλο εμπόρευμα» κι αυτό διότι δεν έχουν πλέον πρόσβαση δια των εισαγωγέων τους σε πρώτες ύλες, όμως επίσης δεν δύνανται να περιμένουν να πληρωθούν σε μέλλοντα χρόνο.

Ανάλογο είναι το πρόβλημα σε δεκάδες τοπικές μικρότερου μεγέθους βιομηχανίες τροφίμων οι οποίες έχουν διαμηνύσει στα σούπερ μάρκετ πως διακόπτουν τις διανομές ειδών μέσα στις επόμενες ημέρες.

Μεγάλη είναι η πίεση που αυτή τη στιγμή υπάρχει σε είδη όπως όσπρια, μακαρόνια, άλευρα, σύντομα θα υπάρξουν προβλήματα στα εισαγόμενα βοειδή και τυριά, κίνδυνοι ακόμα και για την επάρκεια γάλακτος, ενώ φόβοι υπάρχουν σύμφωνα με την αγορά ότι εντός των αρχών της επόμενης εβδομάδας κι αν οι διαπραγματεύσεις κρατήσουν σε μάκρος ακόμα και να υπάρξουν καταστήματα τροφιμων που δεν θα ανοίξουν καν λόγω ανεπάρκειας προϊόντων.

Την ίδια στιγμή κρίσιμο είναι το πρόβλημα της αποφυγής πληρωμών λογαριασμών προς τις ΔΕΚΟ καθώς οι πολίτες κρίνουν ως σημαντικότερο να διατηρήσουν τη ρευστότητα τους για τρόφιμα κι άλλες ανάγκες με αποτέλεσμα ορατός να είναι ο κίνδυνος καθίζησης των οικονομικών μεγεθών σε ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ.
Keywords
Τυχαία Θέματα