Επιστολή από τους δήμους Κεντρικής Μακεδονίας στον Αλ. Τσίπρα

14:17 28/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Επιστολή απέστειλε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, καταγγέλοντας τον παραμερισμό της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των θεσμικών οργάνων της, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Αφορμή υπήρξε το γεγονός ότι ο εκπρόσωπό της δεν εκλήθη στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για την έναρξη της λειτουργίας του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη.

Αναλυτικά,

σύμφωνα με την επιστολή της ΠΕΔΚΜ:

«Κύριε Πρωθυπουργέ,

η έναρξη της λειτουργίας του Γραφείου σας στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτήθηκε από μια πολλαπλώς συμβολική κίνηση: αντί των τυπικών εγκαινίων και των συναφών πανηγυρικών εκδηλώσεων, συνεκλήθη, υπό την προεδρία σας, μια σύσκεψη εργασίας, με τη συμμετοχή των τοπικών θεσμικών παραγόντων και φορέων: Υπουργών, Βουλευτών, Εκπροσώπων ΑΕΙ-ΤΕΙ, Επιμελητηρίων, Εργατικών Οργανώσεων κ.λπ. και, φυσικά, της Δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας) ενώ από την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση (38 Δήμοι στην Κεντρική Μακεδονία) εκπροσωπήθηκε μόνον ο Δήμος Θεσσαλονίκης, δια του Προέδρου του Δημοτικού του Συμβουλίου.

Μόνον που οι αρμόδιοι για την σύγκληση της ως άνω σύσκεψης συνεργάτες σας «λησμόνησαν» να καλέσουν και την οικεία Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ/ΚΜ), που αποτελεί τον επίσημο θεσμοθετημένο συλλογικό φορέα και εκφραστή των 38 Δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας (άρθρο 282 §§ 9-11 του Ν. 3852/2010, και Π.Δ. 75/2011).

Έτσι μας στέρησαν τη δυνατότητα να σας παρουσιάσουμε εν συντομία τα καίρια ζητήματα των Δήμων στην Κεντρική Μακεδονία.

Θα ευχόμασταν η «παράλειψη» της πρόσκλησης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων να οφείλονταν σε παραδρομή ή σε στιγμιαία αβλεψία των υπευθύνων για τη σύγκληση της σύσκεψης.

Όμως, το γεγονός ότι παρόμοια «παράλειψη» σημειώθηκε και κατά την, μόλις προ διμήνου, συγκληθείσα υπό την προεδρία του Γ.Γ. του Υπουργείου Παιδείας συνάντηση για την εκπαίδευση των προσφυγοπαίδων (Θεσσαλονίκη, 21-9-2016), μάλλον δίνει την εντύπωση πως διαμορφώνεται μια απαράδεκτη πρακτική παραμερισμού και απαξίωσης της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των θεσμικών οργάνων της στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Οργάνων, όπως η ΠΕΔ/ΚΜ, στις τάξεις της οποίας υπηρετούσαν, μέχρι πριν από ενάμιση χρόνο, συνεργάτες σας, που, με υπουργική και βουλευτική ιδιότητα, συμμετείχαν στην εναρκτήρια σύσκεψη του Γραφείου σας και που ευελπιστούμε ότι οπωσδήποτε θα έχουν ήδη επισημάνει την συντελεσθείσα «αβλεψία».

Με την επισήμανση αυτή, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία μας, προσδοκούμε να συναντηθούμε σε μια επόμενη επίσκεψή σας στην Θεσσαλονίκη».

Keywords
Τυχαία Θέματα