ΕΝΦΙΑ: Αμέσως μετά τις εκλογές η πρώτη δόση

15:25 9/9/2015 - Πηγή: Aixmi

Τα «μπιλιετάκια» του φετινού ΕΝΦΙΑ θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν όλοι οι ιδιοκτήτες, με στόχο να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ. Έτσι, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, θα αρχίσουν να αποστέλλουν τα σχετικά εκκαθαριστικά στους υπόχρεους αμέσως μετά τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου.

Ο φετινός ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα έχει πολύ

μικρές αλλαγές σε σχέση με το 2014 όπως παραδέχθηκε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης μιλώντας στον ΑΝΤ1, θα πρέπει να εξοφληθεί είτε εφάπαξ τον Οκτώβριο είτε σε μηνιαίες δόσεις έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2016.

Ο ΕΝΦΙΑ ή νέο φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας που θα κληθούν οι ιδιοκτήτες να πληρώσουν και το 2016, με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί με το τρίτο μνημόνιο, παρά τις όποιες αυξομειώσεις υπάρξουν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, θα αναπροσαρμοστούν ώστε να επιτευχθεί η πολυπόθητη εξομοίωσή τους με τις τιμές της αγοράς.

Για το 2016 ήδη σχεδιάζονται στο υπουργείο Οικονομικών σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να ελαφρυνθούν οι μικρο-ιδιοκτήτες και γενικότερα όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα, είτε με τη θέσπιση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων είτε στην περίπτωση που υιοθετηθεί ο νέος ΦΜΑΠ με τη θέσπιση ειδικής κλίμακας και αφορολόγητου ορίου, που εξετάζεται να κυμαίνεται περίπου στις 200.000 ευρώ, ενώ θα προβλέπεται η εξαίρεση της πρώτης κατοικίας, αλλά με κριτήρια επιφάνειας, ώστε να μη γλιτώσουν οι πολυτελείς κατασκευές.

Αν και ενδέχεται να υπάρξουν μικρές παρεμβάσεις, οι εκπτώσεις και απαλλαγές που χορηγούνται πάντως φέτος είναι ίδιες με αυτές που ίσχυαν και το 2014. Αναλυτικά:

Εκπτωση φόρου 50% δικαιούνται όσοι πληρούν ταυτόχρονα τα ακόλουθα κριτήρια: – το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνάει τις 9.000 ευρώ για τον άγαμο, ενώ προστίθενται 1.000 ευρώ για κάθε παιδί – η αξία των ακινήτων να μην υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον παντρεμένο και τις 200.000 ευρώ για τον παντρεμένο με δύο παιδιά

H επιφάνεια των κτισμάτων να μην ξεπερνά τα 150 τετρ. μέτρα.

Εκπτωση φόρου 100% δικαιούνται όσοι πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια: – το οικογενειακό εισόδημα να μην ξεπερνά τα 12.000 ευρώ

Η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τετραγωνικά μέτρα – ο φορολογούμενος να είναι ή πολύτεκνος ή άτομο με αναπηρία με ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80%.

Ο φόρος εμφανίζεται μειωμένος στο σύνολο του ποσού και όχι ανά δικαίωμα.

Τέλος, να σημειωθεί ότι για την έκπτωση φόρου για τα κτίσματα που παρέμειναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα, στο εκκαθαριστικό θα υπάρχει σχετική ένδειξη ώστε οι φορολογούμενοι να αντιλαμβάνονται ότι έχει γίνει η έκπτωση του 20% επί του φόρου.

Keywords
Αναζητήσεις
enfia
Τυχαία Θέματα