Ενδοκομματικές διεργασίες στο SPD – Στο συνέδριο το «πράσινο φως» στον Σουλτς

11:04 6/12/2017 - Πηγή: Aixmi

Έντονες διεργασίες είναι σε εξέλιξη στο εσωτερικό των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών όπου στο συνέδριο που αναμένεται θα δοθεί το πράσινο φως στον επικεφαλής Μάρτιν Σουλτς να διαπραγματευθεί τη συμμετοχή του κόμματος στην κυβέρνηση συνασπισμού με τη Μέρκελ.

Ωστόσο, οι Jusos, η νεολαία του SPD εκφράζουν έντονο προβληματισμό

και σθεναρή αντίσταση σ αυτήν την απόφαση, καθώς θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο το κόμμα τους θα γίνει κοινοβουλευτικό υποστύλωμα των συντηρητικών κομμάτων, κι αυτό θα πρέπει να αποκλειστεί στο επικείμενο κομματικό συνέδριο.

Τους ίδιους προβληματισμούς εκφράζουν, βέβαια, και παλαιότερα στελέχη που προειδοποιούν για τις ολέθριες συνέπειες τυχόν «αναβίωσης» μεγάλου συνασπισμού. Μιλώντας στη Rundschau της Φραγκφούρτης, ο σοσιαλδημοκράτης Μάρκο Μπίλο τόνισε ότι το SPD διακινδυνεύει ακόμη και την ίδια την ύπαρξή του σε περίπτωση συμμετοχής και πάλι σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Αιχμές άφησε και εναντίον του ίδιου του Μάρτιν Σουλτς.

Αντίθετα, ο εκπρόσωπος της συντηρητικής ομάδας Ζεχάιμερ Γιοχάνες Καρς υιοθετώντας μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση έκανε έκκληση στους συνέδρους να μην κλείσουν την πόρτα διαλόγου με τη Χριστιανική Ένωση. Αλλά επί της ουσίας, όπως δηλώνει στη Neue Osnabrücker Zeitung, και αυτός είναι της άποψης ότι κανείς στο κόμμα δεν θέλει ουσιαστικά επιστροφή σε μεγάλο συνασπισμό.

Ο ίδιος ο Σουλτς εξέπληξε με την κίνησή του να συναντηθεί αργά χθες το απόγευμα με τους επικεφαλής των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και Σιμόνε Πέτερ. Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DPA, που επικαλείται η Deutsche Welle, και οι δύο ανέφεραν ότι «η συζήτηση για σχηματισμό κυβέρνησης έγινε σε καλό κλίμα, συμφωνήθηκαν ποιες είναι μεγάλες προκλήσεις για τη χώρα και την Ευρώπη αλλά και συνέχεια ανάλογων επαφών». Σύμφωνα με εκτιμήσεις η συνάντηση του Σουλτς με τους δύο επικεφαλής εντάσσεται στο πλαίσιο μηνυμάτων που θέλει να στείλει ο πρόεδρος του SPD τόσο προς τους συνέδρους, όσο και προς τα χριστιανικά κόμματα, ότι ενδεχόμενη έναρξη διαλόγου με τα συντηρητικά κόμματα δεν είναι σε καμιά περίπτωση κάτι το αυτονόητο με θετικά αποτελέσματα.

The post Ενδοκομματικές διεργασίες στο SPD – Στο συνέδριο το «πράσινο φως» στον Σουλτς appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα