Έλλη Στάη: Η κυβέρνηση θέλει να καταστραφούν κάποια media

13:16 30/1/2017 - Πηγή: Aixmi

Για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ όπως και τις πολιτικές εξελίξεις μιλά η σιδηρά κυρία της ενημέρωσης Έλλη Στάη σε συνέντευξή της στο «Πρώτο Θέμα».

Σχετικά με την κατάσταση στα media, τόνισε: «H αλήθεια είναι ότι τη σήμερον ημέρα υπάρχουν τα πάντα στον χώρο των media. Βέβαια, το κακό είναι ότι είναι όλα έχουν ανακατευτεί σε ένα πολτό που πρέπει να διαχωριστεί. Από τη μια πλευρά υπάρχουν

πολιτικές- κυβερνητικές επιλογές, ενώ από την άλλη τα ελληνικά ΜΜΕ βαρύνονται με ένα παρελθόν που κάποιες φορές δεν ήταν ούτε αθώο, ούτε άμοιρο ευθυνών. Ένα κομμάτι του Τύπου βέβαια ήταν και εξακολουθεί να είναι υγιές«.

Περιγράφοντας αυτήν την ιδιαίτερη σχέση που έχε δημιουργήσει η σημερινή κυβέρνηση με τα ΜΜΕ, σχολίασε πως «είναι γνωστό τοις πάσι ότι η κυβέρνηση αυτή είχε μια πολύ κακή σχέση με τα media. Μια σχέση που ήταν από ενοχική μέχρι καταστροφική. Από την μια ήθελε να τα χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει στην κοινωνία τις απόψεις της, από την άλλη όμως απέκτησε αντιπαλότητα. Φάνηκε ότι επιθυμούσε να καταστραφούν κάποιοι, μόνο και μόνο γιατί δεν τους άντεχε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -και μιλάμε και για πρόσωπα και για Μέσα. Η Αριστερά δεν θα μπορούσε να βασίζεται σε ένα κλασικό δημιούργημα μιας κοινωνίας καπιταλιστικής, όπως είναι τα media στη λογική της παγκοσμιοποίησης. Αυτό οδήγησε σε ψυχωτικές καταστάσεις, με αποτέλεσμα να ληφθούν άνωθεν λάθος αποφάσεις. Η πιο εξόφθαλμη ήταν αυτή που ζήσαμε με τις τηλεοπτικές άδειες. Σκόπιμα, κατά τη γνώμη μου, θέλησαν να παρακάμψουν το ΕΣΡ και σκόπιμα θέλησαν να περιορίσουν τον αριθμό των αδειών. Ας μην κρυβόμαστε, αυτά είναι πράγματα που έχουν αποδειχτεί. Υπήρξε αυτό το ανόητο σχέδιο του διαγωνισμού, ενώ θα μπορούσαν να έχουν εφαρμοστεί πιο σύγχρονες, μοντέρνες και διαφανείς διαδικασίες».

Απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θέλησε να δημιουργήσει ΜΜΕ φιλικά διακείμενα προς το Μαξίμου, επεσήμανε: «Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία περί αυτού, αφού τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούσαν ότι πολλά media ήταν στοχευμένα εχθρικά απέναντί τους. Υπάρχουν υπουργοί, -και μάλιστα πρωτοκλασάτοι- οι οποίοι διατηρούν σχέση αρνητικού πάθους με τους ανθρώπους του Τύπου που δεν τους συμπαθούν. Παλιό, γνωστό και το έχουμε ζήσει. Έτσι δημιουργήθηκε στην κυβέρνηση η ανάγκη να περιορίσει το «κακό», όσους δηλαδή δεν συμφωνούσαν μαζί της. Το αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει όλο αυτό το πανηγύρι. Γενικότερα πιστεύω ότι είναι σημαντικό να ανέχεσαι την αντίθετη άποψη. Όφειλαν να φτιάξουν ένα πλαίσιο ανεξάρτητων media, όμως αυτό δεν το είδα καθόλου. Ως γνωστόν, σε αυτή καθετί ανεξάρτητο το κυνηγούν-και μάλιστα πολύ«.

Μιλώντας για την κατάρρευση του ΔΟΛ, επεσήμανε: «Από τη στιγμή που ζούμε μια περίοδο παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, είναι δεδομένο ότι θα καταρρεύσουν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν σαθρές οικονομικές δομές. Απ΄ ό,τι διαβάζω, στον ΔΟΛ υπήρχαν προβλήματα δανειοδοτήσεων και κακή οικονομική διαχείριση, οπότε ήταν δυστυχώς δεδομένο ότι θα έφτανε σε αυτή την κατάληξη, γιατί η κρίση δεν θα ανεχόταν τίποτα. Αυτό ισχύει για όλου του τύπου τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ και όχι μόνο για ένα ιστορικό συγκρότημα σαν τον ΔΟΛ , το οποίο έχει διαδραματίσει τον ρόλο του, καλό και κακό. Η ιστορικότητα δεν καθαγιάζει…«.

Για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα τονίζει: «Κανονικά έπρεπε να έχουμε αλλάξει σελίδα, προτού καν υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο, από τότε που την εξουσία ανέλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου. Τι είχε πει ο Όλι Ρεν; « Καλό κουράγιο Ελληνες!» Πώς να αλλάξει όμως η σελίδα όταν δεν αλλάζει η αντίληψη στα πράγματα; Έχουμε έναν παλαιοκομματισμό που έχει κατακλύσει τα πάντα. Κοντεύουμε να μην πιστεύουμε αυτά που βλέπουμε. Την κάθε εξουσία την ενδιαφέρει η καρέκλα και τίποτα παραπάνω. Το σύνδρομο της καρέκλας υπάρχει ακόμη και τώρα την περίοδο της κρίσης«.

Όσο για το αν έχει σκεφθεί να ασχοληθεί η ίδια με την ενεργό πολιτική απάντησε: «Kαι το έχω σκεφθεί και το έχουν σκεφθεί και άλλοι για εμένα. Ωστόσο, δεν έχω ακόμη καταλήξει αν η δική μου ανεξαρτησία χωράει σε αυτά τα πολιτικά κοστούμια. Είμαι πολύ ανεξάρτητος άνθρωπος σε αυτά που σκέφτομαι, που λέω αλλά και στον τρόπο που ζω. Δεν μπορώ να πάρω γραμμή για πράγματα που δεν πιστεύω«.

Keywords
Τυχαία Θέματα