Εγκρίθηκε το συμπληρωματικό MoU- Την Παρασκευή η τυπική έγκριση για τη δόση

16:27 16/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Την τυπική έγκριση από το Δ.Σ. του ESM την Παρασκευή περιμένει η Αθήνα για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ. Όπως ανακοίνωσε και επίσημα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ το Ταμείο ενέκρινε τη νέα συμφωνία. Οι διοικητές του ESM ομόφωνα ενέκριναν το συμπληρωματικό MoU για την Ελλάδα,

ανοίγοντας το δρόμο για την έγκριση από το Δ.Σ. του Ταμείου της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, το Ταμείο ενέκρινε το συμπληρωματικό MoU της Ελλάδας που περιλαμβάνει τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν αλλά και τον αυτόματο μηχανισμό περικοπής δαπανών που συμφωνήθηκε. Το συγκεκριμένο κείμενο αντικαθιστά το MoU που υπεγράφη το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο της συμφωνίας τρίτης διάσωσης.

Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την έγκριση της εκταμίευσης δόσης από το Δ.Σ. του Ταμείου.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι ο ESM είναι μακράν ο μεγαλύτερος πιστωτής της Ελλάδας έχοντας διαθέσει (και μέσω EFSF) με πάνω από 160 δισ. ευρώ. Θα διακρατεί στο τέλος του προγράμματος τα 2/3 του ελληνικού χρέους, τόνισε.

Πέρυσι ο ελληνικός προϋπολογισμός εξοικονόμησε 8,1 δισ. ευρώ από το φθηνό δανεισμό του Ταμείου (έναντι αυτού που θα πλήρωνε αν δανείζονταν από τις αγορές), προσέθεσε.

Όπως είπε τα επιπλέον μέτρα ελάφρυνσης χρέους θα προσθέσουν στο όφελος για την οικονομία του χρέους. Σημείωσε βέβαια ότι δεν θα γίνει ονομαστικό κούρεμα και δεν θα υπάρξει κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Σημείωσε ότι τα 7,5 δισ. ευρώ μπορούν να εκταμιευθούν νωρίς την επόμενη εβδομάδα.

Νωρίτερα ο Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως «η Ελλάδα φαίνεται ότι έκανε όλη τη δουλειά σε ό,τι αφορά στα prior actions», υποστήριξε, «εκτός από τέσσερα πολύ μικρά θέματα τα οποία θα χειριστούμε αργότερα».

«Τα πράγματα δείχνουν πολύ καλά», πρόσθεσε χαμογελώντας.

Πηγή: Euro2day.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα