Διχάζει και προκαλεί τη Γερμανία το «αιμοσταγές» εξώφυλλο Spiegel

14:09 5/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Σάλο προκάλεσε το εξώφυλλο του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel που απεικονίζει τον Τραμπ να αποκεφαλίζει το Άγαλμα της Ελευθερίας, στο προκλητικό πνεύμα του σατιρικού Charlie Hebdo.

Ωστόσο, του εξωφύλλου επακολούθησαν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στα ΜΜΕ και κοινωνικής δικτύωσης, τόσο στη Γερμανία όσο και διεθνώς.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ,

μιλώντας στην εφημερίδα Bild, χαρακτήρισε το εξώφυλλο «κακόγουστο», τονίζονται ότι «αποκαλύπτει περισσότερα για τους δημοσιογράφους του Der Spiegel παρά για τον πρόεδρο Nτ. Τραμπ».

Από την πλευρά του ο σκιτσογράφος του εξώφυλλου, ο κουβανικής καταγωγής Εντέλ Ροντρίγκες σε συνέντευξή του στην αμερικανική εφημερίδα Washington Post, κάνει λόγο για «αποκεφαλισμό της δημοκρατίας και αποκεφαλισμό ενός ιερού συμβόλου» τονίζοντας ότι είναι «συνειδητή η σύνδεση του προέδρου Τραμπ και του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους στο εξώφυλλο, μιας και έχουμε να κάνουμε και στις δύο περιπτώσεις με εξτρεμιστές» όπως αναδημοσιεύει η Deutsche Welle.

Η εφημερίδα Die Welt είναι πεπεισμένη ότι το εξώφυλλο του Der Spiegel με τον αιμοσταγή Ντ. Τραμπ δεν βλάπτει τον Aμερικανό πρόεδρο, αλλά την δημοσιογραφία, μιας και επιβεβαιώνει την προκατάληψη πολλών πολιτών ότι τα καθιερωμένα μέσα ενημέρωσης δεν είναι αντικειμενικά, αλλά απλά προβάλλουν προσωπικές απόψεις δημοσιογράφων.

Και η γερμανική εφημερίδα καταλήγει: «Όταν επικρίνοντας την έλλειψη μέτρου στον Ντόναλντ Τραμπ, χάνουμε το δικό μας μέτρο, τότε ίσως να βρισκόμαστε πιο κοντά από ότι νομίζουμε στο πνεύμα του λαϊκισμού που ενσαρκώνει ο νέος Αμερικανός πρόεδρος».

Μέχρι στιγμής στη Γερμανία είναι ελάχιστοι εκείνοι που εκφράζονται υπέρ του εξωφύλλου που επέλεξε το Der Spiegel. Μια από τις λίγες υποστηρικτές φωνές είναι εκείνη της δημοσιογράφου Κατρίν Βάισλινγκ, η οποία έγραψε στο twitter ότι το εξώφυλλο είναι «θαρραλέο και σωστό». Όμως η κ. Βάισλινγκ γράφει για το γερμανικό περιοδικό και ενδεχομένως να μεροληπτεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα