Διαβάζοντας τη δημοσκόπηση του Mega

02:51 22/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Την ώρα που το κύμα της κρίσης σκάει στο βράχο, ενδιαφέρουσα είναι η αποτύπωση της στάσης των πολιτών, καθώς και των συσχετισμών, στη δημοσκόπηση που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου στο Mega.

Με τις δημοσκοπήσεις πρέπει να είμαστε πάντα υποψιασμένοι. Υποψιασμένοι και επιφυλακτικοί. Μας δίνουν, όμως, μία οσμή από τον αέρα και την ατμόσφαιρα

της στιγμής.Η κυβέρνηση αντέχει. Η αντιπολίτευση παραμένει στα όριά της. Εναλλακτική πρόταση δεν υπάρχει. Αίτημα μεταβολής και νέου κυβερνητικού συσχετισμού δεν προκύπτει.Μετά τις εκλογές του Ιουνίου, η διαδικασία μετάβασης που συντελείται στην ελληνική κοινωνία και βρίσκεται σε εξέλιξη, εκδηλώνεται με όλους τους τρόπους. Από τις βίαιες εκρήξεις μικρών ομάδων συμπολιτών μας, μέχρι τη νέα συνειδητοποίηση, που με οδυνηρό και συγκλονιστικό τρόπο οδηγεί σε νέες ισορροπίες.Η Ελλάδα έρχεται μέρα με τη μέρα, απογυμνωμένη από μύθους, αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Στοιχεία του παλαιού πεθαίνουν σφαδάζοντας μπροστά στα μάτια μας. Και η αναζήτηση του νέου κυοφορείται, με τις οδύνες του τοκετού ήδη στα αυτιά μας. Η ελληνική κοινωνία συναντάει σιγά – σιγά το πραγματικό και το συγκεκριμένο. Τα κόμματα έρχονται αντιμέτωπα με τον παλαιό εαυτό τους. Τα παλαιά μεγάλα κόμματα, ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Νέα Δημοκρατία, δραματικά συρρικνώνονται. Δεν υπάρχουν πια δρόμοι για εύηχα συνθήματα ούτε άηχες κραυγές.Η συνάντηση με την ανάγκη και η συνειδητοποίηση της ανάγκης είναι πάντοτε λυτρωτική. Το ζήτημα είναι να μη μας καταπιεί η ανάγκη. Να μη μας ρουφήξει η νομοτέλεια.Από τη δημοσκόπηση της Δευτέρας προκύπτει ότι η συνειδητοποίηση αυτή μπορεί να αποτελεί, ταυτόχρονα, βαθύτερη επεξεργασία ενός σχεδίου εξόδου.Ο καθένας με το μανιφέστο του εαυτού του στο χέρι και καθώς θα συναντιέται με τους διπλανούς του, καλείται να μετατρέψει το δρόμο της ανάγκης σε δρόμο ελευθερίας.Και μη ξεχνάμε ποτέ τούτο: ο λαός με τη δύναμη του αυτοπροσδιορισμού του, ορίζει τη μοίρα του.

www.lefteriskousoulis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα