Διατροφή και σκλήρυνση κατά πλάκας

03:56 1/12/2012 - Πηγή: Aixmi

Η κάθε περίπτωση ασθενούς με σκλήρυνσης κατά πλάκας είναι διαφορετική. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι υπέρβαροι, ενώ άλλοι λιποβαρείς. Κάποιοι μπορεί να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμινών και ανόργανων στοιχείων ή μπορεί να έχουν δυσκολία στην κατάποση.

Είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με τον γιατρό και τον διαιτολόγο σας για να φτιάξετε ένα πρόγραμμα διατροφής που θα καλύπτει τις ανάγκες σας.

Τι είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας;

Η σκλήρυνση κατά πλάκας

είναι μια χρόνια νόσος που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Μπλοκάρει τα νευρικά σήματα που ελέγχουν εάν οι μύες είναι ισχυροί και πόσο καλά λειτουργούν.

Η εμπειρία του κάθε ανθρώπου με την ασθένεια είναι διαφορετική. Οι άνθρωποι με μπορεί να αισθάνονται καλά τη μία μέρα και την επόμενη να έχουν επώδυνα συμπτώματα. Τα συμπτώματα, επίσης, διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Τα συνήθη συμπτώματα είναι πόνος, αδυναμία, μειωμένη κινητικότητα και προβλήματα όρασης.

Ενώ η θεραπεία είναι διαφορετική για κάθε άτομο, οι παρακάτω συμβουλές μπορεί να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα. Αυτές είναι:

Λήψη φαρμάκων, όπως ορίζεται από τον γιατρό σας.Αρκετός ύπνοςΦυσική άσκησηΥγιεινές διατροφικές επιλογές

Θα μπορούσε μια ειδική διατροφή να βοηθήσει;

Δεν υπάρχει μια θεραπεία που να λειτουργεί καλά για όλους, δεδομένου ότι οι άνθρωποι μπορεί να έχουν διαφορετικά συμπτώματα. Πολλοί τύποι ειδικών διαιτών έχουν προταθεί για την διαχείριση της ασθένειας.

Δημοφιλείς ειδικές δίαιτες για σκλήρυνση κατά πλάκας συνήθως περιορίζουν ορισμένα τρόφιμα ή θρεπτικά συστατικά, όπως σιτάρι, γαλακτοκομικά προϊόντα ή λίπος. Αυτές οι δίαιτες μπορεί να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε σημαντικές βιταμίνες ή μέταλλα, γεγονός που μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβές εάν είστε λιποβαρής ή δεν παίρνετε τις σωστές ποσότητες σε ορισμένες θρεπτικές ουσίες.

Εάν πάσχετε από την ασθένεια, ακολουθώντας διατροφικές οδηγίες θα σας παρέχουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε. Μην δοκιμάσετε κάποια ειδική δίαιτα χωρίς να μιλήσετε με κλινικό διαιτολόγο. Εάν θέλετε να κάνετε αλλαγές στα τρόφιμα που τρώτε, ένας διαιτολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να καταλήξετε σε ένα πλάνο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες σας.

Συνήθως διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο να παίρνετε λιγότερες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων των εξής:

Ασβέστιο και βιταμίνη D:

Μερικοί άνθρωποι με σκλήρυνση κατά πλάκας έχουν χαμηλή οστική πυκνότητα και είναι πιο πιθανό να έχουν εύθραυστα οστά ή να εμφανίσουν οστεοπόρωση. Η λήψη αρκετού ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη οστεοπόρωσης. Καλές πηγές ασβεστίου είναι:

Γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί)ΑυγάΑμύγδαλα, σουσάμιΤόφου ενισχυμένο με ασβέστιοΛιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολωμός, τόνος)

Βιταμίνη Β12

Χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνη Β12 μπορεί να προκαλέσουν αναιμία και αίσθημα κόπωσης. Στα τρόφιμα που περιέχουν βιταμίνη Β12 περιλαμβάνονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα εμπλουτισμένα με σόγια ροφήματα, τα αυγά, το κρέας, τα ψ

Keywords
Τυχαία Θέματα