Δάφνες και Πικροδάφνες: Μη χάσετε την παράσταση της χρονιάς

23:39 11/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Τον Γιώργο Κιμούλη έτυχε να τον συναντήσω, για πρώτη φορά, σε δραματική σχολή στην οποία δίδασκε πριν από χρόνια. Ήταν για εμάς τους μαθητές, μεγάλο πράγμα να μας κάνει μάθημα ένας από τους πιο σπουδαίους ηθοποιούς της γενιάς του. Για μένα προσωπικά είναι ο καλύτερος ηθοποιός και κάθε χρόνο δεν παραλείπω να πηγαίνω στις παραστάσεις που ανεβάζει και πρωταγωνιστεί.

Φέτος τον θαύμασα στο ρεσιτάλ ερμηνείας του, ως Βασιλιά Ληρ. Λίγους μήνες μετά πρωταγωνιστεί στο διαχρονικό έργο των Δημήτρη Κεχαίδη και Ελένης Χαβιαρά, ‘’Δάφνες

και Πικροδάφνες’’ στο Θέατρο Μουσούρη. «Από Τετάρτη ως Κυριακή ουρές κόσμου, στέκεται στην έξοδο για να βγάλει εισιτήριο», μου εκμυστηρεύτηκε ένας φίλος μου, που δουλεύει εκεί κοντά στην περιοχή.

Ο Γιώργος Κιμούλης για πρώτη φορά μοιράζεται την σκηνή με τον Πέτρο Φιλιππίδη και θα έλεγε κανείς, ότι πρόκειται για τη θεατρική συνάντηση της χρονιάς. Δύο μεγάλοι ηθοποιοί χωρούν σε μία σκηνή; Αναρωτιούνται κάποιοι. Όχι μόνο χωρούν, αλλά συμπληρώνει ο ένας τον άλλον, κάνοντας την ώρα να περνάει τόσο ευχάριστα και γρήγορα, που δε θέλεις να σηκωθείς από τη θέση σου όταν χτυπάει το κουδούνι για διάλειμμα. Ο Κιμούλης σε μία από τις συνεντεύξεις του, είχε χαρακτηρίσει το συγκεκριμένο έργο, προφητικό. Κι είχε απόλυτο δίκιο. Αγνώριστος στην σκηνή, κάνει τους θεατές να υποκλίνονται στο ταλέντο του, για ακόμη μια φορά.

Την παράσταση την είδα λίγες ημέρες μετά την πρεμιέρα της κι αυτές τις μέρες θα πάω να την ξαναδώ, προτού ρίξει αυλαία τέλη Φλεβάρη. Η υπόθεση είναι τόσο γνώριμη για όλους μας, που νομίζεις ότι βλέπεις την πολιτική ιστορία της Ελλάδας να περνάει μπροστά σου μέσα σε δύο ώρες. Ο Γιώργος Κιμούλης υποδύεται τον Τάσο, ο Πέτρος Φιλιππίδης τον Βασίλη, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης τον Αλέκο και ο σπουδαίος Θανάσης Παπαγεωργίου τον Κώστα. Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα σπίτι στην Τρίπολη ένα χειμωνιάτικο βράδυ, προκειμένου να κουβεντιάσουν οι 4 τους, τις επερχόμενες εκλογές. Η συζήτηση κάποια στιγμή ξεφεύγει και δείχνει όλη την κατάσταση που επικρατούσε-επικρατεί ακόμη και σήμερα-στην πολιτική σκηνή. Αυτά που όλοι έχουμε φανταστεί να γίνονται προτού στηθούν οι κάλπες. Οι πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με ίντριγκες, πολύωρες κουβέντες, εκβιασμούς και παζάρια. Ο καθένας από αυτούς θέλει να επιλεγεί ο αρχηγός της παράταξης που υποστηρίζει και που του έχει τάξει μία θέση στο…δημόσιο και κάνει τα πάντα για να το καταφέρει! Θεωρώντας ότι είναι μεγάλα πολιτικά μυαλά και ισχυροί κομματάρχες, ονειρεύονται την στιγμή εκείνη που όλοι θα υποταχθούν στην εξουσία τους! Κρατώντας μυστικά που κανείς δεν γνώριζε-ή έτσι τουλάχιστον νομίζουν-προσπαθούν να τα αποκαλύψουν την κατάλληλη στιγμή!

Όλα γίνονται για μία θέση! Βλέπεις την πολιτική ιστορία της Ελλάδας μπροστά σου. Γελάς και ταυτόχρονα θυμώνεις για όλα όσα έχουν γίνει και συνεχίζουν και γίνονται. Καθώς γράφω το συγκεκριμένο άρθρο, ακούω το ‘’Δυστυχία σου Ελλάς»! Πόσο πολύ ταιριάζει στο θέμα αυτό.

Αν δεν έχεις δει αυτήν την παράσταση, θα σου συνιστούσα να μην τη χάσεις. Έχεις ακόμη λίγο καιρό.

Είδος: Κωμωδία

Διάρκεια: 130’ με διάλειμμα

Πότε

Πρεμιέρα: Παρασκευή, 09 Οκτώβριος 2015 21:00

Τετάρτη: 19:00

Πέμπτη: 21:00

Παρασκευή: 21:00

Σάββατο: 18:00, 21:00

Κυριακή: 21:00

Τελευταία παράσταση: Κυριακή, 06 Μάρτιος 2016

Πού

Θέατρο: ΜΟΥΣΟΥΡΗ (ΘΕΑΤΡΟ)

Ώρες Ταμείου:

Τρίτη – Σάββατο: 10:30–13:30 & 17:00- 21:30.

Κυριακή: 10:30 -19:30.

Keywords
Τυχαία Θέματα