Χωρίς βίζα το πέρασμα από Τουρκία

12:41 1/3/2016 - Πηγή: Aixmi

Η Τουρκία με την πολιτική ανοιχτών συνόρων δεν εφαρμόζει καθόλου καθεστώς βίζας ή επιβάλλει χαλαρή ηλεκτρονική βίζα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες ξένοι υπήκοοι να φτάνουν στη χώρα και να έχουν τη δυνατότητα να ακολουθούν την πορεία των προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία η Τουρκία δεν ζητάει βίζα ή απαιτεί ηλεκτρονική βίζα, με εισπρακτικό

στόχο, από υπηκόους 117 χωρών, ενώ υπήκοοι 83 χωρών πρέπει να αποταθούν στις τουρκικές πρεσβείες ή στα προξενεία για να πάρουν βίζα. Υπήκοοι της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν, του Μαρόκου, της Τυνησίας, της Γεωργίας, του Ισημερινού, του Λιβάνου, μπορούν να ταξιδεύουν οδικώς ή αεροπορικώς στην Τουρκία μόνο με το διαβατήριό τους.

Οι πολίτες του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και της Αλγερίας πρέπει να υποβάλουν αίτημα για ηλεκτρονική βίζα με δικαιολογητικά όπως άδεια εργασίας ή βίζα από χώρες της Ε.Ε. ή χώρες μέλους Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Μέχρι πρόσφατα δεν χρειάζονταν καμία θεώρηση.

Ξεκάθαρο παράδειγμα των ανοιχτών συνόρων είναι τα επίσημα στοιχεία του τουρκικού υπουργείου τουρισμού της Τουρκίας. Σύμφωνα με αυτά το 2015 ο αριθμός των Ιρακινών τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο και παρουσίασε αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2014!

Επίσης υπάρχουν και στοιχεία σχετικά με το 2014 όπου δεν είχε επιβληθεί ακόμα ηλεκτρονική βίζα στη Λιβύη και την Αλγερία. Τα τελευταία 4 χρόνια 4 εκατομμύρια άτομα από τη Λιβύη, το Σουδάν, την Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία, την Ιορδανία και την Υεμένη!

Η πολιτική αυτή της Τουρκίας έχει συμβάλει και στην ανάπτυξη του αεροδρομίου «Kemal Atatürk» της Κωνσταντινούπολης όπως και της Τurkish Airlines που πετάει σε 293 προορισμούς, ανάμεσά τους πολλές χώρες που δεν εφαρμόζεται το καθεστώς της βίζας.

Το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης το 2002 υποδεχόταν 11 εκατομμύρια επιβάτες, ενώ σήμερα ο αριθμός των ταξιδιωτών που φτάνουν στο «Kemal Atatürk» έχει ξεπεράσει τα 60 εκατομμύρια.

Βέβαια βασική πηγή προσφύγων παραμένει η Συρία όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τουρκίας ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια. Η Αγκυρα υποστηρίζει πως έχει δαπανήσει τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια δολάρια για τη φιλοξενία τους. 250.000 περίπου πρόσφυγες μένουν σε καταυλισμούς, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε όλη την επικράτεια και προσπαθούν να επιβιώσουν. Η Τουρκία παρέχει σε όλους δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πάντως καθημερινά τουλάχιστον 1.000 άνθρωποι φτάνουν στις τουρκικές ακτές για να περάσουν με φουσκωτά και βάρκες στα ελληνικά νησιά με την ελπίδα να ταξιδέψουν σε χώρες της Ε.Ε. Παρά τη συμφωνία που είχε επέλθει με την Ανγκελα Μέρκελ και την Ε.Ε. όπως και το ΝΑΤΟ σχετικά με την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στον τουρκικό Τύπο δεν υπάρχουν ειδήσεις για συλλήψεις διακινητών, ούτε σχετικές ανακοινώσεις από την τουρκική ακτοφυλακή ή τη στρατοχωροφυλακή που έχει την αρμοδιότητα των περιπολιών στις επαρχιακές πόλεις.

Η Ανγκελα Μέρκελ έχει υποσχεθεί την άρση της βίζας Σένγκεν προς τους Τούρκους υπηκόους από τον Οκτώβριο του 2016!

Keywords
Τυχαία Θέματα