Χαστούκι στη Μέι το εκλογικό αποτέλεσμα – Νικήτρια χωρίς αυτοδυναμία – Φήμες για παραίτηση

08:45 9/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Νικήτρια αλλά χωρίς αυτοδυναμία αναδείχθηκε η Τερέζα Μέι με το εκλογικό αποτέλεσμα να αποτελεί χαστούκι για την πρωθυπουργό της Βρετανίας που περίμενε απόλυτη αυτοδυναμία και τώρα δεν έχει την κυριαρχία να διαχειριστεί το Brexit.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα οι Τόρις θα κερδίσουν 318 έδρες από σύνολο 650, ενώ απαιτούνται 326 για την αυτοδυναμία.

Με καταμετρημένες 634 έδρες από τις 650, οι Συντηρητικοί προηγούνται με 313 έναντι των Εργατικών που έχουν 260, ενώ 34 έδρες έχει πάρει το σκοτσέζικο εθνικιστικό κόμμα και 10 το κόμμα

DUP από την Ιρλανδία.

Κερδισμένος των εκλογών ο Τζέρεμι Κόρμπιν των Εργατικών που ενίσχυσε το ποσοστό των Εργατικών κατά περίπου 30 έδρες ενώ όλοι περίμεναν παταγώδη αποτυχία.

Όσον αφορά στο SNP της Νίκολα Στέρτζεον της Σκωτίας, ενώ κάποιοι μιλούσαν ότι θα διατηρήσει την κυριαρχία του με μικρή απώλεια εδρών, υπέστη πλήγμα καθώς τελικά έχασε 20 από τις 54 έδρες. Μάλιστα, δύο ηγετικά στελέχη, ο πρώην πρωθυπουργός της Σκωτίας Άλεξ Σάλμοντ και ο δεύτερος στην ιεραρχία του κόμματος Άνγκους Ρόμπερτσον έχασαν την έδρα τους από τους Συντηρητικούς.

Το UKIP συνετρίβη και δεν μπαίνει καν στο Κοινοβούλιο.

Καθώς πλέον στη Βρετανία επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, εξαιτίας του hung parliament όπως το ονομάζουν στη χώρα, δηλαδή Βουλή χωρίς αυτοδυναμία, η Τερέζα Μέι, που παραμένει πρωθυπουργός, καλείται να ξεπεράσει την πολιτική κρίση σχηματίζοντας κυβέρνηση με συμμάχους. Είτε θα επιχειρήσει να ηγηθεί κυβέρνησης συνασπισμού όπως το 2010 ο Κάμερον με τους Φιλελεύθερους του Κλεγκ είτε κυβέρνησης μειοψηφίας με στήριξη από άλλα κόμματα. Ωστόσο, οι Φιλελεύθεροι δεν στηρίζουν πλέον τους Τόρις καθώς είναι εναντίον του Brexit, πόσω μάλλον του σκληρού Brexit που εισηγείται η Μέι.

Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να αναλάβει άλλος την πρωθυπουργία.

Από την άλλη πλευρά, αν οι Εργατικοί καταφέρουν να συγκεντρώσουν 247 έδρες τότε μπορεί ο Κόρμπιν να γίνρι πρωθυπουργός.

Τελευταία στιγμή αναμένεται πως η Τερέζα Μέι θα παραιτηθεί μετά τη νίκη της χωρίς αυτοδυναμία.

Ο Κόρμπιν την κάλεσε να παραιτηθεί λέγοντας «η Τερέζα Μέι προκάλεσε τις εκλογές για να βεβαιώσει την εξουσία της αλλά η πολιτική έχει αλλάξει. Οι πολίτες έφτασαν στα όρια τους».

«Η χώρα χρειάζεται περίοδο σταθερότητας. Αν οι Συντηρητικοί έχουν εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες και τις περισσότερες ψήφους, τότε είναι καθήκον μας να διατηρήσουμε αυτή τη σταθερότητα» απάντησε η Μέι αμέσως μετά το αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα