Χαμενεϊ: Να μην διαχειρίζεται τους ιερούς τόπους η Σαουδική Αραβία

17:08 5/9/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προτείνει να αφαιρεθεί από τη Σαουδική Αραβία η διαχείριση των ιερών τόπων του Ισλάμ.

Οι επικρίσεις του εστιάζονται κυρίως στο δυστύχημα που συνέβη κατά το περσινό ιερό προσκύνημα στη Μέκκα και είχε αποτέλεσμα τον θάνατο εκατοντάδων πιστών.

«Λόγω της καταπιεστικής συμπεριφοράς προς τους προσκεκλημένους (προσκυνητές) του Θεού αυτών των (σαουδαραβικών) κυβερνητών, ο κόσμος του Ισλάμ πρέπει κατά βάση να ξανασκεφθεί τη διαχείριση των δύο ιερών τόπων και το θέμα του χατζ«, αναφέρει ο Χαμενεΐ σε ένα μήνυμα που

αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του και στα ιρανικά κρατικά ΜΜΕ.

«Δεν πρέπει να αφήσουν αυτούς τους κυβερνήτες να διαφύγουν των ευθυνών για τα εγκλήματα που διέπραξαν σε όλον τον κόσμο του Ισλάμ«, ανέφερε ο Χαμενεΐ.

Επιστάτρια των πιο ιερών τόπων του Ισλάμ στη Μέκκα και στη Μεδίνα, η Σαουδική Αραβία στηρίζει τη φήμη της στη διοργάνωση του χατζ.

Το γόητρό της ωστόσο επισκιάστηκε από την καταστροφή του 2015, κατά την οποία σύμφωνα με το Ριάντ σκοτώθηκαν 769 πιστοί – ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων στο χατζ από το 1990.

Οι υπολογισμοί των απωλειών από χώρες που επαναπάτρισαν σορούς δείχνει πως πάνω από 2.000 άνθρωποι μπορεί να έχασαν τη ζωή τους, από τους οποίους περισσότεροι από 400 ήταν Ιρανοί.

Keywords
Τυχαία Θέματα