«Χαλαρώνουν» τα capital controls για τις επιχειρήσεις

13:32 25/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Τη δυνατότητα σε όλα τα φυσικά πρόσωπα να μεταφέρουν στο εξωτερικό χαρτονομίσματα – σε ευρώ ή και σε ξένο νόμισμα- μέχρι του ποσού των 2000 ευρώ παρέχει απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου η οποία δημοσιεύτηκε πριν από λίγο στο ΦΕΚ.

Η απόφαση, εκδόθηκε προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και οι οποίοι αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα λόγω των capital controls.

To θέμα της μεταφοράς

χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό επρόκειτο –κάτι που αναφερόταν ρητά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου- να διευθετηθεί με πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννη Στουρνάρα.

Μέχρι να εκδοθεί η Πράξη, αποφασίστηκε να τεθεί το όριο των 2000 ευρώ. H σχετική απόφαση αναφέρει: «Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων στο εξωτερικό –σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα- έως του ποσού των 2000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι».

Με την υπουργική απόφαση επέρχονται και άλλες αλλαγές:

Στην απόφαση, υπάρχει διάταξη που διευκολύνει και τις ναυτιλιακές εταιρείες. Συγκεκριμένα, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου εξαιρούσε των περιοριστικών μέτρων από τα capital controls « όλα τα χρηματικά ποσά που μεταφέρονται από την αλλοδαπή με μεταφορά πίστωσης σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στην Ελλάδα, εφόσον μεταφέρονται εκ νέου σε λογαριασμό που τηρείται σε πιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί στο εξωτερικό. Η σχετική τεκμηρίωση της συναλλαγής εισροής κεφαλαίων από την αλλοδαπή και εκροής εκ νέου στην αλλοδαπή, θα είναι ευθύνη του πιστωτικού ιδρύματος και πρέπει να είναι πλήρης. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο και το χρόνο υλοποίησης της εφαρμογής των προβλεπόμενων στην παράγραφο αυτή». Μετά την προσθήκη που έγινε στη συγκεκριμένη πρόβλεψη, οι ναυτιλιακές εταιρείες, από τα χρήματα που έρχονται μέσω λογαριασμού του εξωτερικού θα μπορούν να κάνουν και αναλήψεις μετρητών, μέχρι το ποσό του 50.000 ευρώ ημερησίως. Μάλιστα, με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, δυνατότητα ανάληψης μετρητών θα μπορεί να δοθεί και σε άλλους κλάδους της οικονομίας με σαφή προσδιορισμό του ορίου αναλήψεων.

Διορθώνεται η διάταξη που αναφέρεται στην δυνατότητα ανάληψης μετρητών με πιστωτική ή προπληρωμένη κάρτα. Στο εξής, η απαγόρευση ανάληψης πάνω από το όριο των 60 ευρώ ημερησίως, θα αφορά σε «πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από πιστωτικά ιδρύματα που εδρεύουν και λειτουργούν στην Ελλάδα». Δηλαδή, δεν υπάρχει περιορισμός για πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί στο εξωτερικό.

Τέλος διευκρινίζεται ότι οι συνοδοί προσώπων πουμεταβαίνουν στο εξωτερικό για νοσηλεία, μπορούν να σηκώσουν από τραπεζικό λογαριασμό και να έχουν μαζί τους, το ποσό των 2000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα