«Μπέρδεμα» με τις ανακτήσεις των ενισχύσεων από το υπουργείο Γεωργίας

19:22 1/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Σχεδόν 320 εκατομμύρια ευρώ ζητάει πίσω από τους αγρότες το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω τροπολογίας που κατέθεσε ο αρμόδιος υπουργός Ευάγγελος Αποστόλου, σχετικά με την ανάκτηση των αντισταθμιστικών εισφορών που κατέβαλε ο ΕΛΓΑ το 2008 και 2009 επί υπουργίας Σωτήρη Χατζηγάκη (το περίφημο πακέτο Χατζηγάκη) και κρίθηκαν από την Κομισιόν ως παράνομες κρατικές ενισχύσεις.

Η ανάκτηση θα γίνει μέσω του συμψηφισμού των ποσών με τις απαιτήσεις των υπόχρεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Με λίγα λόγια θα παρακρατηθούν από τους δικαιούχους οι επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειμένου να εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία 320 εκατομμύρια ευρώ.

Ωστόσο, ο ίδιος ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας στη Βουλή διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε ανάκτηση από τους αγρότες των ενισχύσεων που δόθηκαν επί υπουργίας Χατζηγάκη το 2008 και 2009.

Ο υπουργός εξήγησε ότι η σχετική τροπολογία για την ανάκτηση επιδοτήσεων ύψους 320 εκατ. ευρώ κατατέθηκε προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, ώστε η χώρα να μην είναι έκθετη στο Γενικό Δικαστήριο της Ε.Ε. και να μην υποχρεωθεί να πληρώσει τα 320 εκατ.

«Όσο είμαι εγώ στο υπουργείο δεν πρόκειται να γίνει η ανάκτηση», είπε ο κ. Αποστόλου και ζήτησε από τους αγρότες «να μην ανησυχούν, όσο υπάρχει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» γιατί δεν θα γίνουν οι καταλογισμοί.

Σύμφωνα με την τροπολογία, οι λεπτομέρειες της διαδικασίας και ο προσδιορισμός των υπόχρεων και του ύψους των προς επιστροφή ποσών, θα ληφθεί από τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα