Μαντέλης για Siemens: Δεν δωροδοκήθηκα, πήρα εκλογική χορηγία

18:00 1/12/2015 - Πηγή: Aixmi

Δύο χρόνια μετά την έναρξη της δίκης του για τα χρήματα που είχε λάβει από τη Siemens, ο πρώην υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης απολογήθηκε ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων επαναλαμβάνοντας πως δεν πήρε «δώρα» αλλά «εκλογική χορηγία» από την γερμανική εταιρεία.

Ο πρώην υπουργός Μεταφορών, που από το Νοέμβριο του 2013 λογοδοτεί, με άλλους τέσσερις κατηγορουμένους, για το ποσό των 230.000 ευρώ που

είχε λάβει σε δύο δόσεις από την μητρική Siemens, υποστήριξε στο δικαστήριο πως τα επίδικα χρήματα αποτελούσαν χορηγία για την προεκλογική του εκστρατεία και ότι δεν συνδέονται με την «σύμβαση 8002».

Η δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού αποτελεί τμήμα αυτής που αφορά την επίμαχη σύμβαση που υπεγράφη επί υπουργίας του το 1997, μεταξύ ΟΤΕ και Siemens, υπόθεση που ξεκίνησε να εκδικάζεται την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός επανέλαβε πολλές φορές στο δικαστήριο πως ποτέ δεν απαίτησε δώρο από την γερμανική εταιρεία , «ούτε δραχμή», ενώ τόνισε πως από κανένα στοιχείο της δικογραφίας για τη «σύμβαση 8002» δεν προκύπτει να έχει ζητήσει ανταλλάγματα για την υπογραφή της σύμβασης.

Απολογούμενος ο κ. Μαντέλης υπεραμύνθηκε της εν λόγω σύμβασης και παρέθεσε στοιχεία για να καταδείξει πως η «8002» για ψηφιοποίηση του δικτύου του ΟΤΕ «ήταν απολύτως επικερδής και επωφελής για το ελληνικό Δημόσιο, με τεράστια και ανυπολόγιστα κέρδη του οργανισμού μέχρι και σήμερα».

Επισήμανε, επίσης, πως στην τελική τιμή το Δημόσιο πέτυχε μεγάλη μείωση του κόστους, της τάξεως των 99,5 εκατομμυρίων δραχμών, ποσό που δεν θα δεχόταν η Siemens, όπως είπε, αν είχε απαιτήσει χρήματα.

Αναφερόμενος στο διάστημα μετά την ολοκλήρωση της θητείας του, ο κ. Μαντέλης επικαλέστηκε έγγραφο με το οποίο ενημέρωνε και τον επερχόμενο υπουργό για την επίμαχη σύμβαση και τον έλεγχο των όρων που θα έπρεπε να εκπληρωθούν.

Ο κατηγορούμενος τόνισε στο δικαστήριο πως έλαβε τα χρήματα ως «εκλογική χορηγία» καθώς την περίοδο που μπήκαν σε λογαριασμό του «η πολιτική κατάσταση στη χώρα δεν ήταν σταθερή και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ήταν υπαρκτό». Αναφέρθηκε επίσης σε δημοσιεύματα της εποχής, που τον έφεραν να έχει χρηματιστεί με μεγάλα ποσά και τα οποία ουδέποτε αποδείχθηκαν:

«Στην πολιτική ήμουν πεθαμένος, είχα πλέον αποχωρήσει και ήμουν το πρόσωπο που ήθελαν να μου «φορτώσουν» τα πάντα».

Keywords
Τυχαία Θέματα