Άβολες αλήθειες από τον Γιούνκερ στον ΣΕΒ: Μοντέρνο κράτος – Εκσυγχρονισμός της οικονομίας

22:21 21/6/2016 - Πηγή: Aixmi

«Αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία να γίνει ό,τι είναι καλό για την Ελλάδα» τόνισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ.

Ζήτησε ευρεία πολιτική υποστήριξη, «ιδιοκτησία» του προγράμματος και σεβασμό της συμφωνίας από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Χαρακτήρισε τις σχέσεις με την ελληνική κυβέρνηση ως τις καλύτερες δυνατές λέγοντας χαρακτηριστικά «ξεκινήσαμε στο σκοτάδι αλλά τώρα βρισκόμαστε στο φως«.

Επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι

φίλος της Ελλάδας αλλά ως φίλος μπορεί να λέει και κάποιες άβολες αλήθειες όπως ότι η κρίση δεν είναι μόνο οικονομική και κοινωνική αλλά αφορά το χτίσιμο ενός μοντέρνου κράτους που νοιάζεται για τους πολίτες.

Παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει λάθη και από τις δύο πλευρές. Άφησε σαφείς αιχμές κατά Ευρωπαίων πολιτικών λέγοντας ότι κάποιοι που πρότειναν την έξοδο της Ελλάδας, σήμερα συνιστούν στη Μ. Βρετανία να παραμείνει στην ΕΕ. Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει διασφαλισμένη τη θέση της στην ευρωζώνη και έχει την ευκαιρία να ξαναχτίσει το μέλλον της.

Είπε ακόμα: «Οι προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα από το καλοκαίρι δημιουργούν παράθυρο ευκαιρίας. Με την πρώτη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να γυρίσει σελίδα. Δεν είναι μόνο η οικονομική προσαρμογή, αλλά ο εκσυγχρονισμός της οικονομίας και του κράτους ώστε να δημιουργεί τις σωστές συνθήκες για τις επιχειρήσεις, για την καταπολέμηση τη φοροδιαφυγής, της διαφθοράς, την επιτάχυνση της δικαιοσύνης, την εγκαθίδρυση μοντέρνου συστήματος κοινωνικής προστασίας, τη διαχείριση των συνόρων».

Ο κ. Γιούνκερ μίλησε για τα ευρωπαϊκά κονδύλια που είναι διαθέσιμα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων, του αγροτικού και του επενδυτικού σχεδίου και χαιρέτισε την ανταπόκριση των Ελλήνων στην πρόκληση του μεταναστευτικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα