Αποκάλυψη-σοκ: Φοροδιαφυγή εκατομμυρίων για Ρονάλντο, Μουρίνιο, Οζίλ

13:30 3/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Αναστάτωση στον χώρο του παγκόσμιου ποδοσφάιρου προκαλεί η διαρροή εγγράφων που αφορά στα οικονομικά στοιχεία των μεγαλύτερων προσωπικοτήτων του ποδοσφαίρου, αλλά και ομάδων, μάνατζερ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων μετά τα Panama Papers, και σύμφωνα με τις πληροφορίες η διαρροή προέρχεται από τα Football Leaks, που αποκαλύπτουν ότι ποδοσφαριστές όπως ο Ρονάλντο και ο Οζίλ, προπονητές όπως ο Μουρίνιο, ομάδες και μάνατζερ έχουν συναλλαγές με off shore εταιρείες με έδρα στην Καραϊβική αποκρύπτοντας τεράστια ποσά από την εφορία.

Τα στοιχεία αυτά δημοσίευσαν τα ευρωπαϊκά

Μέσα ενώ τα πρώτα ηχηρά ονόματα της μακράς λίστας στη φοροδιαφυγή είναι αυτά των Κριστιάνο Ρονάλντο, Ζοζέ Μουρίνιο, του μάνατζερ των δύο Ζόρζε Μέντες, αλλά και του Γερμανού αστέρα της Άρσεναλ Μεζούτ Οζίλ, Ιταλών ποδοσφαιριστών και συλλόγων (όπως η Γιουβέντους, Ίντερ, Μίλαν, Ρόμα, Νάπολι, Τορίνο), με λογαριασμούς σε εταιρείες της Καραϊβικής.

Οι διαχειριστές της διαδικτυακής πλατφόρμας Football Leaks έθεσαν στη διάθεση του περιοδικού Spiegel σχεδόν 19 εκατομμύρια έγγραφα με συνολικό όγκο 1,9 Terrabyte.

Πίσω από τα Football Leaks φέρεται να είναι Πορτογάλοι ακτιβιστέςοι οποίοι μάλιστα παραχώρησαν πριν από επτά μήνες τα δεδομένα στο Spiegel, το οποίο ανήκει στο ευρωπαϊκό δημοσιογραφικό ερευνητικό δίκτυο European Investigative Collaborations. 60 δημοσιογράφοι από 12 χώρες επεξεργάστηκαν συντονισμένα το υλικό και δημοσίευσαν χθες συγχρονισμένα τα πρώτα αποκαλυπτικά άρθρα.

Υπάρχουν τα πάντα: συμβόλαια των παικτών, χορηγιών, ιδιωτικές συμφωνίες μεταξύ ομάδων, τραπεζικά έγγραφα, τις συμμαχίες μεταξύ των μεγάλων μάνατζερ, χάρτης των ταμιακών ροών που καταλήγουν σε υπεράκτια κέντρα , εταιρίες offshore και σε ελβετικές τράπεζες.

Συμφωνα με τo ιταλικό περιοδικό L’Espresso, ο Κριστιάνο Ρονάλντο εκμεταλλεύθηκε τον φορολογικό παράδεισο των βρετανικών Παρθένων Νήσων.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα σχετικά με τον Ρονάλντο: «Μεταξύ 2009 και 2014, ο ποδοσφαιριστής Κριστιάνο Ρονάλντο, Πορτογάλος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης και παγκόσμιος σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου, έχει μεταφέρει πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ σε τραπεζικούς λογαριασμούς της Tollin, μιας εταιρεία με έδρα στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, φορολογικό παράδεισος στην Καραϊβική. Άλλα 74 εκατομμύρια, καταβλήθηκαν σε ελβετικό τραπεζικό λογαριασμό, από τον Πορτογάλο τις τελευταίες ημέρες του 2014, όταν πούλησε τα δικαιώματα για τη δική του εικόνα, για τα έτη μεταξύ 2015 και 2020, στον επιχειρηματία από την Σιγκαπούρη και ιδιοκτήτη της Βαλένθια, Πέτερ Λιλμ . Για όλο αυτό το σύνολο, ο Ρονάλντο έχει πληρώσει φόρο, λίγα εκατομμύρια. Αλλά όλα είναι γραμμένα, δημιουργώντας πλέον μεγάλο πρόβλημα στον Πορτογάλο: τα συμβόλαια, οι εταιρικοί ισολογισμοί, οι τραπεζικοί λογαριασμοί, ακόμη και τα μηνύματα μεταξύ των συμβούλων του παίκτη».

Για τον Μουρίνιο γράφει το L’Espresso: «Η προσωπική εταιρεία του, όπως αποκαλύπτουν τα Football Leaks, ονομάζεται Koper Service και καταχωρήθηκε στην ίδια διεύθυνση με εκείνη του Ρονάλντο. Οι δύο βρίσκονται σε ένα διώροφο κτίριο στην πλατεία Βάντερπουλ στην πόλη Ρόουντ του νησιού Τορλότα (βρετανικές Παρθένοι Νήσοι). Μεταξύ 2010 και 2013, πριν μετακομίσει στην Τσέλσι και στη συνέχεια στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μουρίνιο ήταν στη Ρεάλ Μαδρίτης και το 2014 κατέληξε στο στόχαστρο των ισπανικών φορολογικών αρχών που ξεκίνησαν έρευνα για τις υποθέσεις του Special One. Ο τελικός λογαριασμός είναι «αλμυρό». Για να κλείσει ο Μουρίνιο την ιστορία θα πρέπει να πληρώσει 5,5 εκατομμύρια ευρώ».

Σε ύποπτες συναλλαγές των δύο φέρεται να εμπλέκεται και ο μάνατζερ του Ρονάλντο και του Μουρίνιο, Ζόρζε Μέντεζ, η εταιρεία του οποίου δήλωσε χθες ότι τόσο ο Ρονάλντο όσο και ο Μουρίνιο «σέβονται πλήρως» τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Ο Ράφαελ Μπούσμαν, μέλος του Spiegel που ασχολείται με το θέμα, επεσήμανε στη γερμανική τηλεόραση ZDF ότι «αυτό θα πρέπει να το κρίνουν οι αρχές. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε αποκαλύψει ένα πλέγμα επιχειρήσεων, το οποίο δεν αντικατοπτρίζεται πλήρως στη φορολογική δήλωση του Κριστιάνο Ρονάλντο. Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι οι φορολογικές υπηρεσίες θα δείξουν νέο ενδιαφέρον για αυτές τις δημοσιεύσεις και για τα έσοδα που είχε ο Κριστιάνο Ρονάλντο τα προηγούμενα χρόνια».

Από τις αποκαλύψεις δεν λείπουν όμως και ονόματα από τη Γερμανία. Ο άσος της Άρσεναλ Μεζούτ Οζίλ κλήθηκε να καταβάλει εκ των υστέρων επιπλέον 2 εκατομμύρια ευρώ στις ισπανικές φορολογικές Αρχές εξαιτίας παράτυπων οικονομικών συναλλαγών μεταξύ ατζέντηδων, από τις οποίες επωφελήθηκε ο παίκτης.

Ο δημοσιογράφος του Spiegel Ράφαελ Μπούσμαν εκτίμησε ότι τα στοιχεία που έρθουν στο φως με τις δημοσιεύσεις που θα επακολουθήσουν στο διάστημα των επόμενων εβδομάδων θα έχουν «εκρηκτικές διαστάσεις».

Όπως επισήμανε κλείνοντας, «αυτό που βλέπουμε εδώ πρόκειται για εντελώς αχαλίνωτες, άπληστες μπίζνες, ένα κομμάτι του ποδοσφαίρου που ελάχιστα σέβεται τη διεθνή νομοθεσία. Και πιστεύω ότι αυτό κάποια στιγμή θα κάνει ορισμένους ανθρώπους να φτάσουν στο σημείο όπου δεν θα είναι απλά και μόνο οργισμένοι για αυτές τις μπίζνες, τις οποίες οι ίδιοι χρηματοδοτούν με τα εισιτήρια και τις συνδρομές τους«.

Σύμφωνα με τη Mirror, δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι τα αρχεία δεν είναι αυθεντικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα