Απάντηση ΕΛΚ στη Λευκή Βίβλο Γιούνκερ – Κοντά στην Ευρώπη πολλών ταχυτήτων

09:04 9/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Στόχο να αποτρέψει διαιρέσεις εντός της ΕΕ, μετά το Brexit μέσω της κινητοποίησης πολιτών έχει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με τη euractiv.

Με δηλώσεις του ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαρ Ρομπάι, αναφέρθηκε στις επερχόμενες δηλώσεις σε Γαλλία και Ολλανδία και σχολίασε χαρακτηριστικά: «Frexit, Nexit. Απλά δεν θα συμβούν: διαβάστε τα χείλη μου».

Ο κ. βαν Ρομπάι παρουσίασε το 14σελίδο όραμα του ΕΛΚ για το μέλλον της Ευρώπης

το οποίο θα υιοθετηθεί στο Συνέδριο του κόμματος στις 29-30 Μαρτίου στη Βαλέτα, ενώ αποτελεί μία απάντηση στη Λευκή Βίβλο για την ΕΕ από τον πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στη Σύνοδο της Ρώμης φια τα 60 χρόνια της ΕΕ όλοι οι ηγέτες θα κάνουν τα δικά τους σχόλια και θα εκφράσουν τις απόψεις τους για το μέλλον της Ευρώπης κυρίως μετά την έξοδο της Βρετανίας από αυτήν. Οι περισσότεροι προσηλώνονται στο σχέδιο για μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων για την οποία γίνεται μεγάλος λόγος πλέον.

«Κατά κανόνα πρέπει να δούμε εάν μπορούν να αναληφθούν δράσεις και με τα 27 κράτη μέλη. Αν όχι, οι χώρες της ΕΕ θα μπορούσαν να αποφασίσουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους, όπως συνέβαινε στο παρελθόν σε ορισμένα πεδία», δήλωσε ο Χέρμαν βαν Ρομπάι σύμφωνα με τη euractiv, ενώ συμπλήρωσε πως «άλλα κράτη μέλη μπορούν να ακολουθήσουν αργότερα» υποστηρίζοντας ότι σε βασικούς τομείς για την Ένωση, όπως είναι η ευρωζώνη και ο χώρος της Σένγκεν, μια βαθύτερη ολοκλήρωση και συνεργασία είναι αναγκαιότητα, προκειμένου να διατηρηθούν τα επιτεύγματα του παρελθόντος.

Επιπλέον στη σύνταξη του 14σέλιδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου βοήθησε και ο Γερμανός ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος συμφώνησε με τον βαν Ρομπάι κι επέμεινε για την προώθηση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, χαιρετίζοντας την απόφαση αυτή την εβδομάδα για να δημιουργηθεί ένα κοινό κέντρο διοίκησης για την περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία της ΕΕ.

«Το ερώτημα δεν είναι αν θέλουμε περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση ή περισσότερη εθνική κυριαρχία. Ο στόχος είναι η ΕΕ να υπηρετεί τους Ευρωπαίους» πρόσθεσε ο βαν Ρομπάι.

Keywords
Τυχαία Θέματα