Απαισιόδοξοι οι Έλληνες, το 88% δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση

09:10 3/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Απαισιόδοξοι είναι οι Έλληνες όσον αφορά στην κατάσταση της οικονομίας αλλά και το μέλλον της ΕΕ, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Το 98% των Ελλήνων πολιτών θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι «κακή», έναντι 51% των Ευρωπαίων πολιτών.Επίσης, μόνο το 2% των Ελλήνων ερωτηθέντων απάντησαν ότι η κατάσταση της εθνικής οικονομίας είναι «καλή», έναντι 46% των Ευρωπαίων πολιτών.

Ειδικότερα, το 69% των Ελλήνων (έναντι 27%

των Ευρωπαίων) αξιολογούν «κακή» την τρέχουσα κατάσταση του νοικοκυριού τους και το 49% των Ελλήνων (έναντι 22% των Ευρωπαίων) αξιολογούν «κακή» την κατάσταση της δουλειάς τους.

Στο ερώτημα «ποιες θεωρείτε ότι είναι οι σημαντικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα σας;», το 51% των Ελλήνων απαντά η ανεργία, το 45% η οικονομική κατάσταση, το 26% το δημόσιο χρέος και το 16% η φορολογία. Στο ίδιο ερώτημα, το 29% των Ευρωπαίων απαντά η ανεργία, το 22% η μετανάστευση, το 20% η υγεία και η κοινωνική ασφάλιση και το 19% η τρομοκρατία.

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις και για την κατάσταση της απασχόλησης στη χώρα, με το 61% να θεωρεί ότι θα επιδεινωθεί και το 80% να μην βλέπει καμία βελτίωση στην προσωπική του εργασιακή κατάσταση (το 58% δηλώνει ότι παραμένει ίδια και το 22% ότι θα χειροτερεύσει).

Όσον αφορά στην εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες στην κυβέρνηση, οι αρνητικές απαντήσεις φτάνουν το 88% με μόλις 11% να απαντά ότι τείνει να εμπιστευτεί την κυβέρνηση. Παρόμοια έλλειψη εμπιστοσύνης υπάρχει και για το κοινοβούλιο με το 86% να δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται τη Βουλή.

Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ, η τρομοκρατία είναι η κυριότερη για το 44% των Ευρωπαίων πολιτών και το 41% των Ελλήνων. Ακολουθεί η μετανάστευση με 38% των Ευρωπαίων και 32% των Ελλήνων και η οικονομία για το 18% των Ευρωπαίων και το 31% των Ελλήνων ερωτηθέντων.

Εξάλλου, οι Έλληνες εμφανίζονται οι πλέον απαισιόδοξοι για τη ζωή στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, το 70% των Ελλήνων ερωτηθέντων θεωρούν ότι «τα χειρότερα έρχονται» (40% των Ευρωπαίων), έναντι 29% που θεωρούν ότι «οι επιπτώσεις της κρίσης στην απασχόληση έχει ήδη φτάσει στο υψηλότερο σημείο της» (47% των Ευρωπαίων).

Στο ερώτημα «τι εικόνα έχετε για την ΕΕ;», «αρνητική» απαντά το 47% των Ελλήνων και το 21% των Ευρωπαίων, «ουδέτερη» απαντά το 34% των Ελλήνων και το 37% των Ευρωπαίων και «θετική» απαντά το 18% των Ελλήνων και το 40% των Ευρωπαίων.

Το σημαντικότερο επίτευγμα της ΕΕ θεωρείται για το 62% των Ελλήνων και το 58% των Ευρωπαίων η ειρήνη μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε. Ακολουθεί η ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών για το 68% των Ελλήνων και το 57% των Ευρωπαίων , το ευρώ για το 19% των Ελλήνων και το 25% των Ευρωπαίων και το πρόγραμμα ERASMUS για το 20% των Ελλήνων και το 25% των Ευρωπαίων.

Όσον αφορά τους Ευρωπαίους και τη γνώμη που έχουν οι ίδιοι για την οικονομία τους, οι μισοί Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η τρέχουσα κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους είναι «καλή» (46%, +5 ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του 2016). Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια (+20 μονάδες από την άνοιξη του 2013· +26 μονάδες από την άνοιξη του 2009).

Οι θετικές αξιολογήσεις της κατάστασης των εθνικών οικονομιών κερδίζουν έδαφος σε 22 κράτη-μέλη, ιδίως στη Φινλανδία (59%, +19 μονάδες), στην Πορτογαλία (33%, +18 μονάδες), στο Βέλγιο (60%, +11 μονάδες) και την Ουγγαρία (41%, +11 μονάδες).

Στην Ευρωζώνη σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων υποστηρίζουν το ευρώ (73%, +3 μονάδες), ποσοστό που είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από το φθινόπωρο του 2004. Το 80% ή περισσότερο των απαντησάντων υποστηρίζει το ευρώ στις εξής έξι χώρες: Σλοβακία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Σλοβενία και Λουξεμβούργο.

Keywords
Τυχαία Θέματα