Αντιδράσεις προκαλεί στη Γερμανία η ομιλία Γιλντιρίμ στο Ομπερχάουζεν

12:35 18/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Συνάντηση θα έχει με τη Γερμανίδα καγκεάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Μόναχο ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ που δίνει το «παρών» στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια, ενώ στη συνέχεια θα απευθύνει ομιλία σε Τούρκους της Γερμανίας σχετικά με το τουρκικό δημοψήφισμα, κάτι που προκαλεί αντιδράσεις σε πολιτικούς τουρκικής ή κουρδικής καταγωγής προκαλώντας διχασμό.

Όπως

γράφει η Deutsche Welle, παρουσιάζεται σαν πρωτοβουλία ιδιωτών αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, την εκδήλωση υποστηρίζει η τουρκική κυβέρνηση. Μια αμφιλεγόμενη κίνηση, η οποία διαβάζεται από πολλούς σε ένα πρώτο επίπεδο σαν μια προπαγανδιστική προσπάθεια εκτός τουρκικών συνόρων για να διαφημιστεί το επικείμενο τουρκικό δημοψήφισμα. Σε ένα δεύτερο επίπεδο αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για μια προσπάθεια πόλωσης των Τούρκων της Γερμανίας ενόψει και των γερμανικών ομοσπονδιακών εκλογών.

Η ομιλία του Τούρκου πρωθυπουργού στο Ομπερχάουζεν δνε θεωρείται τυχαία καθώς στην περιοχή πριν από λίγες ημέρες αστυνομικές δυνάμεις έκαναν εφόδους σε κατοικίες ιμάμηδων της τουρκικής μουσουλμανικής οργάνωσης Ditib που δραστηριοποιείται στη Γερμανία με την κατηγορία της κατασκοπίας σε βάρος φερόμενων υποστηρικτών του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Οι αντιδράσεις πάντως Γερμανών βουλευτών τουρκικής και κουρδικής καταγωγής είναι έντονες. Ο συμπρόεδρος των Πρασίνων Τζεμ Έτσντεμιρ χαρακτήρισε «φάρσα» την πρωτοβουλία Γιλντιρίμ επί γερμανικού εδάφους, τονίζοντας ότι εάν επιτρέπεται στον Γιλντιρίμ να κάνει εκτός των συνόρων προεκλογικό αγώνα για την κατάργηση της δημοκρατίας στην Τουρκία, θα πρέπει να επιτραπεί και στον αρχηγό του αντιπολιτευόμενου φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς να κάνει αντίστοιχη καμπάνια υπέρ της δημοκρατίας.

Από την πλευρά της η βουλευτής της Αριστεράς Σεβίμ Νταγκλεγκέν, κουρδικής καταγωγής, δήλωσε στην BILD ότι η ομιλία του Γιλντιρίμ θα πρέπει να απαγορευθεί, λέγοντας ότι αποτελεί προϊόν της τουρκικής κυβερνητικής προπαγάνδας.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ είπε, τέλος, ότι σε καμία περίπτωση η εκδήλωση στο Ομπερχάουζεν δεν θα πρέπει να γίνει αφορμή για εσωπολιτικές τουρκικές έριδες.

Keywords
Τυχαία Θέματα