Ανοιχτός στη συζήτηση για άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό δηλώνει ο Κώστας Χρυσόγονος

13:49 13/6/2016 - Πηγή: Aixmi

Σε ορισμένα πράγματα, ίσως θα ήταν χρήσιμος ένας μεγαλύτερος ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας, δήλωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Χρυσόγονος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο FM 104,9», ενώ τόνισε ότι είναι ανοιχτός στη συζήτηση και για την άμεση εκλογή του ΠτΔ από τον λαό, χωρίς, όμως, να αλλάζει το πολίτευμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

«Υπάρχουν αρκετές άλλες

ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες ενώ ισχύει το κοινοβουλευτικό σύστημα, δηλαδή η κυβέρνηση εξαρτάται από την εμπιστοσύνη της Βουλής, εν τούτοις υπάρχει παράλληλα Πρόεδρος άμεσα εκλεγμένος από τον λαό. Από την Αυστρία, τη Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία μέχρι και τη γειτονική μας Βουλγαρία» είπε ο κ. Χρυσόγονος

«Αυτό θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε. Δηλαδή, θα ήταν μια περαιτέρω δυνατότητα του λαού να συμμετέχει, με την ευρεία έννοια, στην άσκηση της εξουσίας. Αντί να εκλέγει μόνο Βουλή, να εκλέγει και Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σε ορισμένα πράγματα ίσως θα ήταν χρήσιμο να υπάρξει ένας μεγαλύτερος ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας», ανέφερε.

Ο κ. Χρυσόγονος τόνισε, επίσης, ότι θα ήταν χρήσιμο να προβλεφθεί Συνταγματικό Δικαστήριο στην επικείμενη αναθεώρηση του Συντάγματος, το οποίο, όμως, θα έχει και τις εγγυήσεις αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας που έχουν άλλα συνταγματικά δικαστήρια σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα