Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στη νότια Χίο – Σε κατάσταση ανάγκης τα Μαστιχοχώρια

15:04 25/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Τη χαριστική βολή σε ό,τι απέμεινε από τη μεγάλη πυρκαγιά του 2012 φαίνεται ότι δίνει η σημερινή (Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016) πυρκαγιά, που ακόμη συνεχίζει να καίει σε ένα μεγάλο και ανεξέλεγκτο μέτωπο στα χωριά της νότιας Χίου.

Τις πρώτες και μεγάλες ζημιές έπαθαν τα χωριά Μεστά και Ελάτα, όπου η φωτιά έφτασε στις αυλές των σπιτιών και μάλιστα κατέστρεψε στην Ελάτα μια βάρκα κι ένα τρέιλερ μέσα στο χωριό, καθώς και ένα κοντέινερ με οικοσκευή, κοντά στο γήπεδο του μπάσκετ. Ζημιές σε οχήματα και σταύλους έχουν, επίσης, αναφερθεί στα Μεστά, όπου η φωτιά κυριολεκτικά

έζωσε το χωριό, όπως – άλλωστε – και στην Ελάτα.

Η ατμόσφαιρα είναι αποπνικτική στα χωριά Ελάτα και Βέσσα, καθώς και στην διαδρομή προς το Πυργί, το Λιθί και τον Άγιο Γεώργιο Συκούση. Οι καπνοί έχουν πνίξει τα πάντα, ακόμα και μέσα στα χωριό της Βέσσας και της Ελάτας, όπου οι κάτοικοι είναι σε επιφυλακή για τυχόν επιδείνωση της κατάστασης, όπως γράφει το astraparis.gr.

Στους δρόμους έχουν πέσει δέντρα, τα οποία απομακρύνονται με μέσα του στρατού και της περιφέρειας, καθώς και πέτρες, ενώ το μόνο παρήγορο σε όλη την κατάσταση είναι ότι αποσοβήθηκε ο κίνδυνος για τους οικισμούς, καίτοι σε ορισμένες περιπτώσεις η φωτιά έφτασε μέχρι τις αυλές των σπιτιών.

Μετά τις 12 το μεσημέρι ένα μεγάλο μέτωπο ήταν μετά την Βέσσα, προς τον Άγιο Γεώργιο Συκούση, αλλά σε μεγάλη απόσταση από το χωριό. Η κατάσταση εκεί άλλον βελτιώνεται, αφενός λόγω της επέμβασης επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων και εναέριων μέσων και αφετέρου λόγω αλλαγής της κατεύθυνσης του ανέμου που σπρώχνει την φωτιά προς τα καμένα.

Επίσης, ένα μεγάλο μέτωπο είναι έξω από τη Ελάτα προς την κατεύθυνση του Πυργίου και ένα τρίτο μέτωπο κοντά στο Πυργί.

Γενικά, πάντως, υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιές σε μεγάλη έκταση, από το Λιθί και τα Μεστά έως τη Βέσσα, χωρίς – ωστόσο – στις περισσότερες των περιπτώσεων να δημιουργούν προβλήματα. Όμως, λόγω των ισχυρών ανέμων οι φωτιές αναζωπυρώνονται και καίνε ό,τι έχει απομείνει κοντά τους.

Να σημειώσουμε ότι η φωτιά σε μεγάλο βαθμό έχει περάσει μέσα από τα καμένα του 2012, όπου μόλις είχε αρχίσει η αξιόλογη αναβλάστησή τους και φυσικά τα έχει αποτελειώσει..

Σοβαρές ζημιές σε όλα τα προαναφερθέντα χωριά έχουν προκληθεί σε ελιές, σε μαστιχόδεντρα και σε άλλες καλλιέργειες, καθώς και σε δασικές εκτάσεις και σε κάποιες συστάδες δάσους που είχαν γλυτώσει από την πυρκαγιά του 2012.

Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου, το σύνολο των εθελοντικών ομάδων του νησιού και ανεξάρτητοι εθελοντές, κάτοικοι των χωριών, πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα, ενώ δυνάμεις του στρατού με μηχανήματα, καθώς και πεζοπόρα τμήματα, βρίσκονται σε πολλά σημεία της περιοχής.

Πηγή: astraparis.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα