Αλλάζει ηγεσία ο δήμος του Λονδίνου – Ποιος θα διαδεχθεί τον Μπόρις Τζόνσον;

14:26 1/5/2016 - Πηγή: Aixmi

Στις 5 Μαΐου έχουν οριστεί οι δημοτικές εκλογές στο Λονδίνο, οπότε οι κάτοικοι της βρετανικής πρωτεύουσας θα πρέπει να επιλέξουν τον διάδοχο του αμφιλεγόμενου δημάρχου τους, Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα, επιλογή θα είναι ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς οι Λονδρέζοι θα έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στον γιο ενός δισεκατομμυριούχου, τον συντηρητικό Ζακ Γκόλντσμιθ, και τον γιο ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου, τον Εργατικό Σαντίκ Χαν.

Την

ίδια ημέρα, σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία διεξάγονται κοινοβουλευτικές εκλογές ενώ στην Αγγλία ανανεώνονται 124 δημοτικά συμβούλια.

Στο Λονδίνο, ο Σαντίκ Χαν, 45 ετών, προηγείται με άνετη διαφορά, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις.

Αν αναδειχθεί νικητής, θα είναι ο πρώτος μουσουλμάνος δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας αλλά και μιας μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας.

Μια ιδιαιτερότητα που δεν μοιάζει να συγκινεί τα 5,6 εκατομμύρια των Λονδρέζων που καλούνται στις κάλπες, την οποία όμως ο Ζακ Γκόλντσμιθ, 41 ετών, έχει βάλει στο στόχαστρο στην προσπάθεια να καλύψει την απόσταση που τον χωρίζει από τον αντίπαλό του.

Ο βουλευτής από το Ρίτσμοντ, ενός διαμερίσματος του νοτιοδυτικού Λονδίνου, προσπαθεί εδώ και μερικές εβδομάδες να πείσει πως ο Σαντίκ Χαν, πρώην δικηγόρος, ειδικευμένος στα ανθρώπινα δικαιώματα, έχει διασυνδέσεις με τους ακραίους ισλαμιστές, κατηγορία την οποία ενστερνίζεται και ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Η στρατηγική του, που χαρακτηρίζεται «αξιοθρήνητη» και «απελπισμένη» από το στρατόπεδο του Χαν, μπορεί κάλλιστα να αποδειχθεί αντιπαραγωγική, εκτιμά ο Τόνι Τράβερς, καθηγητής στην Οικονομική Σχολή του Λονδίνου (London School of Economics – LSE).

Keywords
Τυχαία Θέματα