Αλλαγή, αλλά όχι αυταπάτες – Όχι αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ

18:21 18/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Στις εκλογές της 25 Ιανουαρίου υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση, οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ», για όσους και όσες θέλουν και ελπίζουν να αλλάξουν οι πολιτικές και η κυβέρνηση προς προοδευτική κατεύθυνση, η αλλαγή αυτή να βασίζεται στο ρεαλισμό και στο όραμα, σε συνεκτικές κοινωνικές-οικονομικές και οικολογικές λύσεις και σχέδιο, όχι σε συνθήματα ή υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν.

Για να υπάρξουν συμμαχίες, όχι μόνο μεταξύ κομμάτων αλλά και με την κοινωνία, στο πλαίσιο ενός Κοινωνικού Πράσινου

Συμβολαίου Βιώσιμης Ευημερίας.
Είμαστε εδώ, είμαστε παρόντες, είμαστε μία συνεργασία σε προγραμματική βάση, ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. Θέλουμε ν’ αλλάξουμε την πολιτική μέσα σe ένα ευρωπαϊκό πεδίο, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Θέλουμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες ή ν’ αξιοποιήσουμε υπάρχουσες συμμαχίες, ν’ αξιοποιήσουμε θεσμικά εργαλεία που υπάρχουν σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο για να κάνουμε καλύτερη και την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Και η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι τα σπίτια μας. Άρα πρέπει να τα κάνουμε καλύτερα. Αλλά πρέπει να ξέρουμε να χρησιμοποιούμε αυτά τα εργαλεία.

Είχαμε πολλά προβλήματα πριν την κρίση και γι’ αυτό φτάσαμε στην βαθιά κρίση και στη χρεοκοπία. Η πολιτική της τρόικας και η πολιτική των κυβερνήσεων δεν έσβησαν τη φωτιά. Δυστυχώς φούντωσαν τη φωτιά, με αποτέλεσμα σήμερα μια πολιτική που, τουλάχιστον κατ’ όνομα, ήθελε ν’ αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα, να μετατρέψει αυτή την κρίση από δημοσιονομική σε μεγάλη οικονομική, κοινωνική, πολιτική κρίση, οικολογική κρίση.

Το 90% της κοινωνίας έχει συνειδητοποιήσει ότι πρέπει ν’ αλλάξει αυτή η πολιτική. Αλλά προς ποια κατεύθυνση; Θ’ αλλάξει με επιστροφή στη βαρβαρότητα; Θ’ αλλάξει μ’ επιστροφή στο παρελθόν;
Εμείς λέμε όχι. Πρέπει ν’ αλλάξει προς μια προοδευτική κατεύθυνση, αλλά στη βάση ενός οικολογικού, κοινωνικού, νέου οικονομικού μοντέλου. Εμείς δεν αποδεχτήκαμε να μπούμε στο παιχνίδι των μεταγραφών για να εξασφαλίσουμε την επιβίωσή μας ατομικά ή κομματικά.

Είπαμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε να μιλήσουμε με ειλικρίνεια στην κοινωνία, για να πούμε ότι μαζί θα επιλύσουμε τα προβλήματα που έχουμε ως χώρα. Δεν είναι δυνατόν 6 χρόνια μετά την κρίση να μην ξέρουμε ως κοινωνία πού θέλουμε να πάμε, τι θέλουμε ν’ αλλάξουμε και πώς μπορούμε να το αλλάξουμε.

Αυτή η συζήτηση πρέπει ν’ ανοίξει. Γι’ αυτό είναι σημαντικό εμείς, οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ» να είμαστε στη Βουλή για να θέσουμε τα ερωτήματα, να στείλουμε τις προσκλήσεις προς τους κοινωνικούς φορείς, προς τους πολίτες, να επιμείνουμε σ’ ένα διάλογο κοινωνικό και πολιτικό για να υπάρξουν ευρύτερες συμμαχίες για ν’ αλλάξουμε την πορεία της χώρας προς το καλύτερο.

Δεν είναι η αλλαγή πορείας υπόθεση ενός κόμματος. Ακόμα και για τον ΣΥΡΙΖΑ που φαίνεται το πρώτο κόμμα, είναι επικίνδυνο να έχει αυτοδυναμία, πολύ περισσότερο βασισμένη στο 35%. Μην μετατραπεί το μήνυμα της αλλαγής προς προοδευτική κατεύθυνση σε παρένθεση για ένα μικρό χρονικό διάστημα.

Ζητάμε από τους πολίτες, να μας στείλουν στη Βουλή, για να μετάσχουμε στη μεγάλη αλλαγή που πρέπει να γίνει, για μια αλλαγή που δε θα είναι επιστροφή στο παρελθόν, δε θα είναι επιστροφή σε αυταπάτες.

Λύσεις υπάρχουν, συμμαχίες μπορεί να έχουμε σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο. Υπάρχουν σημαντικές αποφάσεις και ευρύτερες συμμαχίες και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που μπορεί να μας βοηθήσουν να αλλάξουμε τις πολιτικές στη βάση όμως εναλλακτικού σχεδίου. Ως Ευρωβουλευτής των Πράσινων μετείχα στη σημαντική διαδικασία αξιολόγησης της πολιτικής της τρόικας. Υπερψήφισε το Ευρωκοινοβούλιο με μεγάλη πλειοψηφία τι πρέπει ν’ αλλάξει και στην Ελλάδα και σε όλη την πολιτική. Όμως δυο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία, και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν ψήφισαν αυτό ακριβώς που ζητά η ελληνική κοινωνία: Ν’ αλλάξουμε τις πολιτικές λιτότητας στη βάση ενός σχεδίου που θα βοηθήσει και την κοινωνία και τους πολίτες και τη χώρα. Που σημαίνει ότι τίποτα δεν είναι μονόδρομος, οι πολιτικές μπορεί να αλλάξουν. Αρκεί να μην επικρατεί ο φόβος ή η οργή.

Είμαστε ΕΔΩ! Για να συμβάλλουμε σε λύσεις των προβλημάτων. Όχι άλλες αυταπάτες. Ούτε ο φόβος, ούτε η οργή φέρνουν εναλλακτικές λύσεις. Η χώρα χρειάζεται μια συγκροτημένη εναλλακτική πρόταση στη Βουλή. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε ριζικά και αποτελεσματικά την πορεία της χώρας προς το καλύτερο.

* Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι συν-επικεφαλής του σχήματος Πράσινοι -ΔΗΜΑΡ και υποψήφιος στη Β’ Αθηνών

Keywords
Τυχαία Θέματα