Αλέξη, έπρεπε να στείλεις στο διάολο τον Σόιμπλε

15:04 22/1/2016 - Πηγή: Aixmi

Η κουβέντα είναι σαν τη σφαίρα, όταν φύγει δεν γυρίζει πίσω. Μια τέτοια κουβέντα -σφαίρα εξέμεσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών στον Έλληνα πρωθυπουργό και, δυστυχώς, έμεινε αναπάντητη. Του είπε δημοσίως, δήθεν κάνοντας χιούμορ, «είναι η εφαρμογή (του μνημονίου) ανόητε», παραφράζοντας τη φράση του Μπιλ Κλίντον «είναι η οικονομία ανόητε».

Είναι φανερό πως ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε έχει αποχαλινωθεί. Η ισχύς την οποία έχει αποκτήσει στο εσωτερικό της Γερμανίας -πρωτοφανής για υπουργό Οικονομικών- τον

έχει κάνει να πιστεύει πως μπορεί να φέρεται όπως γουστάρει απέναντι σε οιονδήποτε. Ειδικά αν αυτός ο «απέναντι» δεν ανήκει στους «αυλικούς» του, που συγκροτούν την πλειοψηφία στο Eurogroup, και ειδικότερα αν ανήκει στους «δανειζόμενους» -πόσο μάλλον αν είναι Έλληνας.

Έτσι, έφτασε στο σημείο να απευθυνθεί στον Αλέξη Τσίπρα σαν να μιλούσε σε «κακό μαθητή», που έχει πέσει σε «δυσμένεια», και όχι στον πρωθυπουργό των Ελλήνων τον οποίο οφείλει να σέβεται, παρά τις διαφωνίες που τους χωρίζουν.

Το δυστύχημα είναι ότι ο πρωθυπουργός δεν του ζήτησε να ανακαλέσει αμέσως τον προσβλητικό χαρακτηρισμό. Δεν τον έβαλε στη θέση του και του επέτρεψε να κοκορεύεται μετά σε Γερμανούς δημοσιογράφους πως τον εξευτέλισε -όπως γράφουν σήμερα οι εφημερίδες στη Γερμανία.

Πιστεύω πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον έστειλε στο διάολο, όπως έπρεπε να κάνει, διότι νιώθει αποδυναμωμένος μετά την ήττα του στις διαπραγματεύσεις της περασμένης άνοιξης και τον εξαναγκασμό του να συμφωνήσει σε τρίτο μνημόνιο. Διαθέτοντας ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και βλέποντας τις σφοδρές κοινωνικές αντιδράσεις στα μέτρα που προωθεί -τα οποία οι δανειστές θεωρούν λίγα- δεν αισθάνεται καθόλου έτοιμος να κοντράρει τους ισχυρούς «παίκτες».

Στο πίσω μέρος του μυαλού του φαίνεται πως έχει εγκατασταθεί η ιδέα «να κλείσουμε με το μικρότερο δυνατό κόστος την αξιολόγηση της τρόικας, ώστε να συζητήσουμε για τη διευθέτηση του χρέους». Είναι το μόνο, άλλωστε, που μπορεί να χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι. Μόνο που η αξιολόγηση δεν θα κλείσει καθόλου εύκολα. Ο Τόμσεν του ΔΝΤ και ο Σόιμπλε δείχνουν αποφασισμένοι να πάνε το μαχαίρι μέχρι το κόκκαλο.

Το ζήτημα είναι να επανκτήσει την αυτοπεποίθησή του ο πρωθυπουργός, για να μπορεί να αντιμετωπίζει προσβολές ανάλογες με εκείνη του Σόιμπλε. Διότι οι μειωτικές αναφορές αγγίζουν όλους τους Έλληνες -είτε ψήφισαν Σύριζα είτε όχι…

Keywords
Τυχαία Θέματα